W ostatnich dniach upał zdecydowanie daje mi się we znaki, są chwile kiedy zaczynam tęsknić za miesiącami kiedy to grzejnik pokojowy jest najlepszym przyjacielem człowieka. Gdy za oknem jest ponad 30 stopni C nie zawsze mam siłę i ochotę na przygotowanie konkretnego obiadu. Od czasu do czasu przygotowuję sobie więc sałatki na bazie kaszy i dorzucam do nich warzywa, które akurat mam pod ręką. Seler naciowy cenię za bogactwo witamin, natomiast połączenie suszonych pomidorów i fety to zawsze zgrany duet. Sałatka dzięki temu jest smaczna, wartościowa i bardzo pożywna. Doskonała nie tylko na obiad, ale także na przekąskę w ciągu dnia czy na wynos do pracy.
Składniki:
na 1 (konkretną) porcję
100 g kaszy gryczanej
100 g sera typu feta
2-3 gałązki selera naciowego
2-3 gałązki szczypiorku
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka posiekanego koperku
pieprz, sól
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
Kaszę gryczaną gotuję według wskazówek na opakowaniu.
Seler naciowym myję, osuszam i kroję w kawałki o grubości ok. 1 cm. Ser feta kroję w kostkę, suszone pomidory w paski. szczypior i koperek drobno siekam.
Wszystkie składniki wraz z ugotowaną kaszą przekładam do miski, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i stopniowo dodaję majonez oraz jogurt naturalny. Całość mieszam i gotowe.
0 comments:
Prześlij komentarz