Na blogu znajdziecie już przepis na moją ulubioną sałatkę grillową z ziemniaków i ogórków kiszonych, wystarczy kliknąć tutaj. Dziś chciałam podzielić się nowym pomysłem na dodatek do wszelkich dań z grilla, jakim jest pyszna sałatka z fasolki szparagowej, cebuli i ogórków konserwowych z dużą ilością natki pietruszki. Sałatka najlepiej smakuje z majonezem, jednak jeżeli dbacie o linię możecie podmienić go na jogurt naturalny. Ostatnio miałam okazję jeść ją podczas rodzinnego grillowania, wszystkim bardzo smakowała więc z pełnym przekonaniem dzielę się nią dalej na blogu.
Składniki:
500 g fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół zielonej i żółtej)
1 łyżeczka soli+1 łyżeczka cukru do gotowania fasolki
1 łyżeczka soli+1 łyżeczka cukru do gotowania fasolki
4-5 średniej wielkości ogórków konserwowych
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
2-4 łyżki majonezu (można podmienić na jogurt naturalny)
pieprz, sól do smaku
Fasolkę obcinam z końcówek, dokładnie myję i kroję na 2-3 cm kawałki. Wkładam do dużego garnka, zalewam zimną wodą, aby była cała nią pokryta, dodaję po łyżeczce soli oraz cukru. Całość pod przykryciem gotuję do miękkości, fasolka powinna jednak pozostać jędrna, nie może się rozgotować.
Następnie odcedzam ją i pozostawiam do ostygnięcia.
Cebulę kroję w drobną kostkę, ogórki w cienkie plastry, a natkę pietruszki drobno siekam.
Wszystkie składniki przekładam do salaterki, dodaję stopniowo majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Sałatkę delikatnie mieszam, aby nie uszkodzić fasolki i pod przykryciem wstawiam do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Sałatka jest świetnym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych z grilla, do pieczonych ziemniaków czy grillowanych warzyw.
0 comments:
Prześlij komentarz