Owsiankę uwielbiam o każdej porze roku, jest idealna na śniadanie albo w ramach lekkiej kolacji. Latem zazwyczaj przyrządzam ją na bazie sezonowych owoców i nie ukrywam, że z nimi smakuje mi chyba najlepiej. Za każdym razem dodaję także do owsianki banana oraz cynamon, to moja podstawa, aby śniadanie było smaczne i treściwe. A Wy z czym najbardziej lubicie owsiankę?
Składniki:
na 2 porcje
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
5-6 łyżek płatków owsianych górskich
1 banan
2-3 garście borówki
1 łyżeczka cynamonu
ew. miód/cukier trzcinowy/syrop klonowy itp.
Do garnka wlewam mleko i wodę w tych samych proporcjach, dorzucam płatki owsiane i pozostawiam na ok. 10 minut. Płatki można też zalać dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Kiedy płatki napęcznieją, całość doprowadzam do zagotowania, dodaję pokrojonego w plastry banana, cynamon oraz garść borówek.
Kiedy owsianka zgęstnieje, wyłączam grzanie, przekładam ją do głębokich talerzy, posypuję pozostałymi borówkami i od razu podaję póki ciepła.
0 comments:
Prześlij komentarz