Makaron uwielbiam pod każdą postacią, a pomidory o tej porze roku smakują wspaniale.
Trwa sezon na najpyszniejsze i najtańsze pomidory, korzystajmy z nich robiąc pyszny sos pomidorowy. Dzisiejsze danie to pomysł na szybki, sycący i bezproblemowy obiad. Jeżeli zależy Nam, aby całość była jeszcze bardziej treściwa podczas smażenia do sosu proponuję dodać mięso mielone albo kiełbaskę. Sos można doprawić według uznania świeżymi albo suszonymi ziołami, jest naprawdę niewymagający i świetnie smakuje.
Składniki:
na 2 porcje
300 g makaronu u Nas pełnoziarniste spaghetti
5-6 sztuk dużych świeżych pomidorów (ok. 1 kg)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta cukru
kilka gałązek świeżego rozmarynu
pieprz, sól do smaku
ew. parmezan/grana padano
Pomidory dokładnie myję, kroję w krzyż na ich dolnej części, przekładam do miski i zalewam wrzątkiem.
Po 30 sekundach wylewam wrzątek, a pomidory przelewam zimną wodą. Obieram skórkę zaczynając od nacięcia, powinna bardzo łatwo schodzić. Obrane pomidory kroję w kostkę, pamiętając o wycięciu stwardniałej wewnętrznej części szypułek.
Po 30 sekundach wylewam wrzątek, a pomidory przelewam zimną wodą. Obieram skórkę zaczynając od nacięcia, powinna bardzo łatwo schodzić. Obrane pomidory kroję w kostkę, pamiętając o wycięciu stwardniałej wewnętrznej części szypułek.
Na dużej patelni (lub w głębokim garnku) rozgrzewam oliwę i szklę na niej pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno świeży rozmaryn. Całość chwilę przesmażam, aż czosnek i rozmaryn oddadzą swój aromat. Należy jednocześnie uważać, aby nie przypalić czosnku.
Następnie na patelnię dorzucam pokrojone pomidory, mieszam co jakiś czas i smażę na niewielkim ogniu ok. 20 minut, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody odparuje. W między czasie przyprawiam sos do smaku solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz suszonymi ziołami. Dobrze też jest do smaku dodać szczyptę cukru.
Do garnka wlewam dużą ilość wody (1 litr/100 g makaronu) i doprowadzam do zagotowania.
Na koniec solę ja do smaku wody morskiej i dodaję makaron, który gotuję al dente według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzam, ale nie przelewam zimną wodą.
Kiedy sos już zgęstnieje, dodaję na patelnię odcedzony makaron, całość dokładnie mieszam i od razu podaję. Danie bezpośrednio na talerzu można posypać startym parmezanem.
0 comments:
Prześlij komentarz