Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest w naszym domu klasycznym, letnim daniem. Stanowi świetny dodatek zarówno do obiadu jak i samodzielny posiłek np. na kolację w upalny dzień. Bardzo często przygotowuję ją do ziemniaków i schabowych czy do ziemniaków i sadzonego jajka. Fasolka ponadto zawiera dużo białka, a jeżeli nie chcemy, aby straciła swoje witaminy ugotujmy ją na parze zamiast w wodzie.
Składniki:
500 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki masła
2-3 łyżki bułki tartej
woda
Fasolkę obcinam z końcówek i dokładnie myję. Wkładam do dużego garnka, zalewam zimną wodą, aby była cała nią pokryta, dodaję sól oraz cukier. Całość pod przykryciem gotuję do miękkości. Najlepiej wyciągnąć jedną fasolkę i spróbować czy jej miękkość nam odpowiada, następnie dokładnie ją odcedzam. W między czasie na patelnię dodaję bułkę tartą, czekam, aż lekko się przyrumieni, do bułki dodaję masło. Kiedy masło się roztopi i połączy dokładnie z bułką, dodaję na patelnię odcedzoną fasolkę szparagową, całość delikatnie mieszam, aby dobrze się połączyła. Podaję na gorąco jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu.
0 comments:
Prześlij komentarz