Sos czosnkowy to w naszym domu swego rodzaju klasyka. Przyrządzam go bardzo często, a wiele osób twierdzi, że lepszego nie jadło. Od wielu lat korzystam z tych samych proporcji, a sos zawsze wychodzi tak samo dobry. Można go przygotować dzień wcześniej, dzięki temu smaki się przegryzą i będzie smakował jeszcze lepiej. Polecam w szczególności do potraw z grilla, do wszelkich dań mięsnych, nachosów albo frytek.
Składniki:
400 g gęstego jogurtu naturalnego
2-3 czubate łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy np. Sarepskiej
3-4 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Jogurt naturalny, majonez oraz musztardę przekładam do miski i dokładnie ze sobą mieszam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zazwyczaj robię to rózgą, aby nie było żadnych grudek.
Następnie dodaję do smaku sól, pieprz oraz przeciskam przez praskę czosnek.
Mieszam sos, próbuję czy smak mi odpowiada i w razie potrzeby jeszcze doprawiam. Na koniec dodaję drobno posiekany świeży koper, ponownie mieszam.
Sos świetnie pasuje do wszelkich dań mięsnych, do potraw z grilla, do nachosów czy do świeżych warzyw. Przed podaniem warto schłodzić go w lodówce, można także przełożyć do słoiczka i przechowywać do 2-3 dni w lodówce.
0 comments:
Prześlij komentarz