Jogurtowce to jedne z najprostszych ciast ucieranych jakie znam. Bywają jednak czasami kapryśne ponieważ często po upieczeniu okazuje się, że wyszedł Nam..zakalec. W swoim życiu zrobiłam już wiele ciast na jogurcie i wiem, że aby temu zapobiec należy wcześniej przygotować wszystkie składniki, których temperatura powinna być pokojowa. Dodatkowo ucieranie całej masy nie powinno trwać zbyt długo. Ich wielkim plusem jest niewątpliwie łatwość przygotowania oraz to, że długo zachowują wilgoć. A Wy jakie macie doświadczenia z ciastami przygotowanymi na jogurcie?
Składniki:
na małą blachę ok. 20 cm x 20 cm
250 g jogurtu naturalnego
350 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jaja
1/2 szklanki oleju
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łodyg rabarbaru
Ważne!
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki dodaję do dużej miski i ucieram na delikatnych obrotach miksera, aż do uzyskania jednolitej masy. (Należy uważać, aby nie trwało to zbyt długo). Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Blachę smaruję masłem i posypuję mąką, przekładam masę, równam i układam na wierzch rabarbar pokrojony w kostkę.
Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu dekoruję ciasto cukrem pudrem albo lukrem.
0 comments:
Prześlij komentarz