Chipsy z jarmużu to dobry pomysł na zdrowszą przekąskę na wieczór filmowy lub wtedy kiedy mamy ochotę coś pochrupać. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a mamy tę świadomość, ze jemy coś zdrowego i lekkiego. Jak smakują? Nie potrafię tego do niczego porównać, polecam zrobić i ocenić samemu ;)
Składniki:
ok. 300 g jarmużu
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
inne ulubione przyprawy np.
czosnek granulowany, zioła suszone, czerwona słodka papryka
Jarmuż myję, osuszam i usuwam twarde łodygi.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na niego dobrze osuszony jarmuż (to ważne, aby nie był mokry) skrapiam go minimalną ilością oliwy z oliwek (im mniej, tym lepiej) i delikatnie mieszam można to zrobić czystymi dłońmi. Najlepiej gdyby kawałki jarmużu nie nachodziły na siebie za bardzo tylko leżały w lekkich odstępach. Na koniec przyprószam jarmuż sporą ilością soli morskiej oraz cynamonem. Ja wybieram zazwyczaj tylko taką kombinację przypraw, ale można użyć swoich ulubionych. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piekę przez ok. 10-12 minut, chipsy w między czasie mieszam i pilnuję, aby się nie przypaliły, ale jednocześnie były chrupiące. Podaję od razu po przygotowaniu.
0 comments:
Prześlij komentarz