Przepyszna i bardzo zdrowa sałatka, którą śmiało można zjeść w ramach obiadu w ciepłe, letnie dni. Sałatka przygotowana jest na bazie kaszy jaglanej, szparagów oraz suszonych pomidorów.
Jest bardzo pożywna i na długo zabija uczucie głodu, polecam nie tylko na drugie śniadanie ale także zamiast kanapki do pracy ;)
Składniki:
na 2 porcje
100 g suchej kaszy jaglanej
10 zielonych szparagów
10 suszonych pomidorów z zalewy
100 g sera typu feta
100 g ziaren słonecznika
garść zielonych oliwek
dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Kaszę jaglaną gotuję według wskazówek na opakowaniu. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki i kroję na 3-4 cm kawałki. W małym garnku zagotowuję wodę, solę ją do smaku wody morskiej i gotuję szparagi ok. 5 minut do miękkości. Ser typu feta kroję w kostkę, suszone pomidory odsączam z zalewy i kroję w paski. Słonecznik prażę na suchej teflonowej patelni, często mieszam, aby nie przypalił się.
Na talerzach/półmisku układam warstwę kaszy jaglanej, na to suszone pomidory, oliwki oraz ser feta.
Kolejno układam szparagi, a całość posypuję prażonym słonecznikiem. Składniki na sos umieszczam w słoiczku, zamykam go i dokładnie mieszam. Sosem polewam sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
0 comments:
Prześlij komentarz