Sałatka z ziemniakami i ogórkiem kiszonym to prosty i smaczny dodatek do wszelkich dań grillowych. W sezonie przyrządzam ją z młodych ziemniaków, które gotuję w mundurkach. Jeżeli jednak zostanie Wam większa ilość ziemniaków z obiadu możecie je także użyć do przygotowania tej sałatki. Zieleniny dodajcie tak naprawdę tyle, aby odpowiadała Wam jej ilość. Ja proponuję koperek i dla zaostrzenia smaku szczypior. Można jednak podmienić to na pietruszkę, lubczyk, tymianek czy inne świeże zioła. Przy okazji jest to świetny sposób na to, aby wyczyścić zapasy ogórków kiszonych, które zalegają jeszcze w naszej piwnicy :)
Sałatka świetnie smakuje do wszelkich dań mięsnych, najlepiej podawać ją mocno schłodzoną.
Składniki:
6-8 dużych ziemniaków
4 duże ogórki kiszone
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sól
świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, następnie obieram je i kroję w dość drobną kostkę.
(Można także wykorzystać ziemniaki pozostałe np. z obiadu). Ogórki również kroję w kostkę.
Koperek oraz szczypior drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do salaterki, dodaję przyprawy do smaku oraz majonez i jogurt naturalny, mieszam. Przed podaniem całość wstawiam pod przykryciem do lodówki na przynajmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
Sałatkę podaję jako dodatek do wszelkich dań mięsnych z grilla.
0 comments:
Prześlij komentarz