Grillowany filet z kurczaka to pomysł na trochę lżejsze danie, które możemy przygotować zarówno na tradycyjnym grillu jak i na patelni grillowej przez cały rok. W dzisiejszej wersji prezentuję moją ulubioną marynatę, ale tak naprawdę możemy użyć swoich ulubionych przypraw oraz ziół.
Danie serwujemy z ulubionymi dodatkami, świetnie będzie pasowała tutaj lekka sałatka z pomidorkami koktajlowymi albo sałatka ziemniaczano-ogórkowa.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
pieprz i sól do smaku
Mięso oprószam solą i pieprzem, pozostałe składniki marynaty umieszczam w misce i mieszam ze sobą. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie z każdej strony i wstawiam pod przykryciem do lodówki na ok. 45 minut. Filety z kurczaka grilluję na rozgrzanym ruszcie z każdej strony ok. 10-15 minut łącznie. Podaję z ulubionymi dodatkami.
0 comments:
Prześlij komentarz