Zupa krem pieczarkowa

Krem pieczarkowy to jedna z tych zup co zbyt ładnie nie wygląda, ale bardzo nadrabia smakiem.
Gęsta, aksamitna konsystencja, dodatek słodkiej śmietanki, chrupiące grzanki oraz odrobina sera sprawiają, że całość świetnie smakuje! 
Zupka jest idealna zarówno na zwykły, codzienny obiad jak i na kolację, przyjemnie rozgrzewa i potrafi nasycić.
 Śmiało można ją serwować podczas domowej imprezy, będzie także dobrą przystawką.
Mój Mąż zawsze mówi, że jest to jedna z lepszych zup w postaci kremu jakie serwuje w domu ;) 
A jeżeli nie lubicie pieczarek to tutaj inne pomysły na zupy-krem

Składniki:
na 3-4 porcje

500 g pieczarek
2 duże ziemniaki
 2 średnie cebule
ok. 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% 
1-2 łyżki masła 
sól 
świeżo mielony pieprz

dodatkowo:
kilka kromek pieczywa
1 łyżka masła
50 g sera żółtego


Cebulę siekam w piórka, pieczarki myję, oczyszczam i kroję w mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej patelni roztapiam masło, szklę cebulę, następnie dodaję pieczarki i smażę całość na niewielkim ogniu ok. 10 minut do momentu, aż pieczarki staną się miękkie, a soki, które puszczą odparują.

W garnku zagotowuję bulion, dodaję ziemniaki i gotuję ok. 15 minut, aż do miękkości.
Następnie dodaję podsmażoną cebulę z pieczarkami i całość jeszcze chwilę gotuję.

Wyłączam grzanie, miksuję zupę na jednolity krem, dodaję śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
Całość ponownie doprowadzam do zagotowania.
Pieczywo kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm, ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na rozgrzanej patelni roztapiam masło i podsmażam pieczywo ok. 3-5 minut często mieszając, aż stanie się chrupkie i przyrumieni się.

Zupę podaję póki gorąca z chrupiącymi grzankami i startym serem.
Smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

11 comments:

  1. Uwielbiam zupy z pieczarek, ale w postaci kremu jej jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to nie wygląda? Tak pięknie podana prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupkę pieczarkową. Jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie miałam okazji jeść zupy pieczarkowej, ale bosko podana! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pieczarki więc dla mnie zupa nie musi pieknie wyglądać , choć Twoja wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię zupę pieczarkową. Lubię też zupę - krem. Tak więc, kiedy patrzę na Twoje fotki z zupą mam ochotę na taka zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutrzejszy obiad zaplanowany

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Szkoda, że mój mężczyzna nie przepada za grzybowymi zupami, bo pewnie robiłabym częściej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię pieczarkową! Chętnie bym do Ciebie wpadła na taki kubeczek :)

    OdpowiedzUsuń