Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych.
Osobiście jem ją przynajmniej raz w tygodniu, chociaż mamy w domu taki zwyczaj, że pojawia się zawsze w niedzielę rano.
Jest to danie niezwykle proste i szybkie, chociaż muszę stwierdzić, że nie każdy potrafi zrobić dobrą jajecznicę!
Co najbardziej w niej lubię?
To, że zawsze wygląda i smakuje inaczej.
To, że zawsze wygląda i smakuje inaczej.
Dziś zapraszam na wersję ze szpinakiem.
Cebula zeszklona na maśle (a dla lubiących ostrzejsze smaki może być i czosnek), szpinak oraz jaja smakują naprawdę wybornie.
Do tego kromka świeżego pieczywa i dzień cudownie się zaczyna ;)
Składniki:
na 1 porcję
2-3 jaja
1 garść świeżego szpinaku
1/2 małej cebuli lub 1 ząbek czosnku
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka masła
sól pieprz
Szpinak dokładnie myję, osuszam i kroję w szerokie paski. Cebulę siekam w drobną kostkę.
Rozgrzewam patelnię, roztapiam masło, dodaję cebulę i czekam, aż się zeszkli, następnie dodaję szpinak.
Smażę kilka minut, kiedy szpinak zmięknie wbijam jaja, doprawiam pieprzem i solą do smaku.
Całość smażę tak długo, aż jajka będą odpowiednio ścięte, na koniec dodaję śmietanę, mieszam.
Jajecznicę podaję na ciepło, najlepiej z ulubionym pieczywem.
Komentarze