Czekoladowe Serduszka na Walentynki

Czekoladowe serduszka to bardzo szybki i prosty sposób, aby podarować Ukochanej osobie coś słodkiego i smacznego, coś od serca zrobionego przez Nas samych.
 Do ich wykonania potrzebujemy jedynie silikonowe formy w kształcie serca (ja używam takich do muffinów) oraz dobrej jakościowo czekolady.
Podczas dekorowania można puścić wodze fantazji, użyć posypek cukrowych, groszków, posiekanych orzechów, kandyzowanych owoców itp.


Składniki:

1-2 tabliczki dobrej jakościowo czekolady
(mleczna, gorzka, biała)
ewentualnie kolorowe posypki, groszki, posiekane bakalie

dodatkowo potrzebne będą silikonowe formy w kształcie serca


Czekoladę dzielę na mniejsze części, przekładam do żaroodpornej miseczki i roztapiam w kąpieli wodnej.
(Na garnek z gorącą wodą ustawiam miseczkę i tak długo mieszam czekoladę, aż się rozpuści.
Zazwyczaj zajmuje to ok. 6-8 minut.
Czynność tę można również wykonać w mikrofali wtedy idzie o wiele szybciej)

Do każdej foremki przekładam 2-3 łyżeczki rozpuszczonej czekolady w zależności od tego jakiej grubości mają być nasze czekoladki, dokładnie równam.
Następnie dekoruję według uznania delikatnie dociskając ozdoby do czekolady.
Foremki układam na talerzu lub desce i wstawiam na jakieś 2-3 do lodówki a najlepiej na całą noc.

Czekolada w takiej ilości bardzo szybko zastyga więc czekoladki można przygotować w sumie w każdej chwili.

Po zastygnięciu czekoladki bardzo prosto wyjmuje się z foremek.
Odpowiednio zapakowane będą świetnym prezentem, ozdobą deseru itp.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

12 comments: