Najprostsza i najszybsza babka na oleju do przygotowania w każdej chwili z produktów, które zazwyczaj każdy z Nas znajdzie w domu.
Składniki odmierzamy jedną i tą samą szklanką, wszystko miksujemy, przekładamy do formy i ciasto już prawie gotowe :)
Babka ładnie wyrasta, jest mięciutka i puszysta.
Jak zawsze polecam nie tylko do popołudniowej kawki, ale także na zbliżającą się coraz większymi krokami Wielkanoc :)
Składniki odmierzamy jedną i tą samą szklanką, wszystko miksujemy, przekładamy do formy i ciasto już prawie gotowe :)
Babka ładnie wyrasta, jest mięciutka i puszysta.
Jak zawsze polecam nie tylko do popołudniowej kawki, ale także na zbliżającą się coraz większymi krokami Wielkanoc :)
Składniki:
tradycyjna forma do baby
o średnicy ok. 25 cm
lub keksówka 25 cm x 10 cm
4 jaja
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżeczki wody
dodatkowo:
masło i mąka do posypania formy
Do miski wbijam jaja i wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym ubijam na puch.
Następnie delikatnym strumieniem wlewam olej, wciąż miksuję, na koniec dodaję przesiane przez sito obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Całość miksuję na najmniejszych obrotach, aż składniki dokładnie połączą się.
Formę smaruję masłem i posypuję mąką, przekładam masę, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ciasto piekę przez ok. 45-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia będzie się znacznie różnił w zależności od wielkości lub wysokości formy.
Ciasto pozostawiam do ostygnięcia w formie.
Cukier puder ucieram z wodą i sokiem z cytryny
(gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać jeszcze łyżkę wody).
Babkę wyjmuję z formy, polewam gotowym lukrem i odstawiam do zastygnięcia.
Bardzo fajna baba :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)))
OdpowiedzUsuńLubię takie babki. Twoja wygląda naprawde smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Basia
Takie proste najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda z tym lukrem, tak... wielkanocnie :)
OdpowiedzUsuńTysiu, Tysiu! Ja tu na diecie, a Ty mi takie wspaniałości? Wiesz Ty co... ;)
OdpowiedzUsuńI takie lubię! Proste, szybkie , tanie ale najsmaczniejsze!!! :)
OdpowiedzUsuńPiękna i pysznie wygląda. A ten lukier.... wspaniały. Aż chciałoby się zjeść :)
OdpowiedzUsuńAch jaka wspaniała! Idealna! Nic tylko pogratulować tego dzieła :)
OdpowiedzUsuńMoja właśnie się piecze
OdpowiedzUsuńMoja właśnie się piecze
OdpowiedzUsuńbabka bardzo pyszna tylko niewiem czemu jest bardzo zbita i sucha :)
OdpowiedzUsuńZbita:)? nie wiem co mogło być przyczyną, dla mnie to jedna z najbardziej puszystych bab jakie robię :)
Usuń