Zapraszam Was na prostą i bardzo smaczną sałatkę śledziową.
Przygotowanie jej nie licząc czasu moczenia śledzi trwa dosłownie kilka chwil, później trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, aby wszystkie smaki dobrze przegryzły się ze sobą i na następny dzień mamy już świetną przekąskę.
Tak przygotowane śledzie będą świetnie pasowały na domową imprezę lub po prostu jako dodatek na kolację.
Składniki:
na 4-6 porcji
500 g filetów śledziowych matias
2 średnie cebule
5 ogórków konserwowych średniej wielkości
olej
świeżo mielony pieprz
Przed przygotowaniem sałatki kilka godzin moczę śledzie w zimnej wodzie lub w mleku.
Co jakiś czas zmieniam wodę/mleko, aby śledzie nie były zbyt słone.
Najlepiej próbować na bieżąco czy ich smak nam odpowiada, u mnie takie moczenie śledzi zazwyczaj trwa ok. 2 godzin.
Śledzie po namoczeniu należy dokładnie osuszyć, następnie kroimy je w paski.
Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę.
W wysokim słoiku lub dużym naczyniu z przykrywką układam naprzemiennie
warstwę śledzi, przyprószam je świeżo mielonym pieprzem, następnie dodaję cebulę i ogórki.
Powtarzam czynność najlepiej 2-3 razy układając takie same warstwy.
Na końcu zalewam całość olejem (u mnie rzepakowy).
Wlewam olej delikatnie po ściance słoika, aby dostał się w każdą szczelinkę i zakrył całość.
Słoik zakręcam i wstawiam tak przygotowane śledzie do lodówki na 24 godziny.
Kiedy śledzie odstoją już swoje w lodówce przekładam je na półmisek lub do salaterki i podaję ze świeżym pieczywem.
Wygląda bardzo smaczni! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie śledzie i inne ryby ja niedawno robiłąm po cygańsku :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Lubię śledzie i robię różne "wariacje" z nimi. Te z ogórkami to też dobry pomysł. Smacznie się zrobiło, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają. Fajny sposób na śledzika. Pozdrawiam Justynko :-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, prosty a śledziki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszny śledzik :)
OdpowiedzUsuńuciekł mi język do Ciebie:)
OdpowiedzUsuń