Sałatka z rukolą, mandarynkami i orzechami włoskimi

Zapraszam Was dziś na pyszną i zdrową sałatkę, która składa się tylko z trzech składników, a smakuje znakomicie.
Bardzo lubię dodawać rukolę do sałatek, uwielbiam ją za ten wyrazisty i specyficzny smak.
Rukola przyjemnie komponuje się ze słodkimi mandarynkami, orzechami włoskimi i delikatnym dressingiem.
Sałatka jest idealna na drugie śniadanie czy też na wynos do pracy, do tego pięknie wygląda, cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie :)

Składniki:
na 1 porcję

solidna garść rukoli
garść orzechów włoskich
2 mandarynki

sos miodowo-mandarynkowy:
sok z 1/2 mandarynki
3 łyżki oliwy
 1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta świeżo mielonego pieprzu


Rukolę myję, dokładnie osuszam i przekładam na talerz.
Mandarynki obieram, dzielę na cząstki, można je również pozbawić białych błonek.
Orzechy włoskie siekam na mniejsze kawałki.
Mandarynki i orzechy układam na rukoli.

Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanym sosem polewam sałatkę, od razu podaję.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

5 comments:

  1. Sałatka wygląda bosko. Super pomysł Justynko :-) pozdrawiam i miłego dzionka życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam takiego połączenia - chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ten charakterystyczny smak rukoli nie przekonuje nas do siebie, ale może w takim nietypowym połączeniu zmieniłybyśmy zdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie sałatki z różnymi dodatkami z owoców. A mandarynki doskonale się do takich sałatek nadają :)

    OdpowiedzUsuń