Z wielką chęcią przyrządzam placki na śniadanie, które są miłą odmianą od codziennych kanapek.
Dzisiejsza propozycja to placki lekkie, dietetyczne, ale bardzo smaczne.
Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Czasami przyrządzam je wieczorem i rano zabieram ze sobą na wynos, np. do pracy lub w podróż, jeszcze innym razem robię rano podwójną porcję i podjadam w ciągu dnia.
Najbardziej lubię wersję z dodatkiem syropu klonowego lub miodu, placki są jednak bardzo uniwersalne i można zajadać je ze wszystkimi ulubionymi dodatkami ;)
Dzisiejsza propozycja to placki lekkie, dietetyczne, ale bardzo smaczne.
Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Czasami przyrządzam je wieczorem i rano zabieram ze sobą na wynos, np. do pracy lub w podróż, jeszcze innym razem robię rano podwójną porcję i podjadam w ciągu dnia.
Najbardziej lubię wersję z dodatkiem syropu klonowego lub miodu, placki są jednak bardzo uniwersalne i można zajadać je ze wszystkimi ulubionymi dodatkami ;)
Składniki:
na 1 porcję /6-8 małych placuszków/
5 łyżek otrąb owsianych (u mnie Kupiec)
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajo
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki stewii, cukru trzcinowego itp.
do podania:
miód, syrop klonowy, powidła itp.
Wszystkie składniki mieszam ze sobą w misce na gęste, jednolite ciasto.
Patelnię rozgrzewam i smaruję delikatnie oliwą, najlepiej zrobić to pędzelkiem.
Łyżką nakładam małe, płaskie porcje ciasta.
Placuszki smażę z obydwu stron na złocisto, podaję z ulubionymi dodatkami.
Komentarze