Krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku podbiła ostatnio moje serce.
Robi się ją ekspresowo, a do tego jest naprawdę pyszna.
Można do niej serwować ulubione dodatki, np. prażone ziarno słonecznika, grzanki czy groszek ptysiowy.
Jeżeli lubicie zupy w postaci kremu zapraszam Was na zestawienie


Składniki:
na 2-3 porcje

 500 g zielonego groszku mrożonego
2 duże cebule 
1 ząbek czosnku
ok. 800 ml bulionu warzywnego lub rosołu
szczypta czarnego pieprzu
szczypta pieprzu ziołowego
ew. sól do smaku
1 łyżka masła
śmietanka słodka 30 % (ilość według uznania)


W garnku z grubym dnem roztapiam masło, kiedy będzie rozgrzane dodaję pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość przesmażam ok. 2-3 minuty, do momentu, aż warzywa delikatnie się zeszklą.
Po tym czasie dodaję groszek, całość zalewam bulionem i pod przykryciem doprowadzam do zagotowania.
Kiedy groszek już zmięknie, doprawiam do smaku zupę solą oraz pieprzem, dodaję także słodką śmietankę.
Całość miksuję na gładki krem, zupę przez podaniem można dodatkowo przetrzeć przez sito.

Krem z zielonego groszku podajemy z ulubionymi dodatkami, np. grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

10 comments:

  1. Bardzo delikatna, pyszna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. Też ją ostatnio robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny, bo zdjęcie mówi samo za siebie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem z groszku to jeden z naszych ulubionych hitów! :D Idealny na obiad i podwieczorek ale ze słonecznikiem jeszcze go nie podawałyśmy :) Pozdrawiamy cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super + lubie groszek = gotujemy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa krem w takim wydaniu to samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, ta zupka jest pyszna, ale ten kolor... boski!

    OdpowiedzUsuń