Zupa krem z zielonego groszku podbiła ostatnio moje serce.
Robi się ją ekspresowo, a do tego jest naprawdę pyszna.
Można do niej serwować ulubione dodatki, np. prażone ziarno słonecznika, grzanki czy groszek ptysiowy.
Jeżeli lubicie zupy w postaci kremu zapraszam Was na zestawienie
Składniki:
na 2-3 porcje
500 g zielonego groszku mrożonego
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
ok. 800 ml bulionu warzywnego lub rosołu
szczypta czarnego pieprzu
szczypta pieprzu ziołowego
ew. sól do smaku
1 łyżka masła
śmietanka słodka 30 % (ilość według uznania)
W garnku z grubym dnem roztapiam masło, kiedy będzie rozgrzane dodaję pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość przesmażam ok. 2-3 minuty, do momentu, aż warzywa delikatnie się zeszklą.
Po tym czasie dodaję groszek, całość zalewam bulionem i pod przykryciem doprowadzam do zagotowania.
Kiedy groszek już zmięknie, doprawiam do smaku zupę solą oraz pieprzem, dodaję także słodką śmietankę.
Całość miksuję na gładki krem, zupę przez podaniem można dodatkowo przetrzeć przez sito.
Krem z zielonego groszku podajemy z ulubionymi dodatkami, np. grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Bardzo delikatna, pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Też ją ostatnio robiłam :-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny, bo zdjęcie mówi samo za siebie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńuwielbiamy :) u nas też często gości :)
OdpowiedzUsuńKrem z groszku to jeden z naszych ulubionych hitów! :D Idealny na obiad i podwieczorek ale ze słonecznikiem jeszcze go nie podawałyśmy :) Pozdrawiamy cieplutko
OdpowiedzUsuńWyglada super + lubie groszek = gotujemy!
OdpowiedzUsuńZupa krem w takim wydaniu to samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńO tak, ta zupka jest pyszna, ale ten kolor... boski!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię:):):):)
OdpowiedzUsuń