Czekoladowy krem z awokado

Domowy krem czekoladowy z awokado to idealna propozycja dla wszystkich, kt贸rzy dbaj膮 o lini臋.
Jest to zdrowszy zamiennik wszelkich kupnych krem贸w, przy okazji dobry pomys艂 na to co zrobi膰 z bardzo dojrza艂ym awokado.
Krem mo偶ecie u偶y膰 do deser贸w, posmarowa膰 nim kanapki lub doda膰 do porannej owsianki.
Najlepiej oczywi艣cie smakuje sam, wyjadany ze s艂oiczka 艂y偶eczk膮 ;)


Sk艂adniki:

1 mi臋kkie, dojrza艂e awokado
1, 5 艂y偶eczki gorzkiego kakao
2 suszone daktyle/2 艂y偶eczki syropu z agawy/ew. stewia 


 Daktyle namaczam na ok. 10 minut w mleku ro艣linnym lub w ciep艂ej wodzie, po tym czasie odcedzam.
Awokado przekrawam wzd艂u偶 na p贸艂, usuwam pestk臋 i 艂y偶eczk膮 wydr膮偶am mi膮偶sz, kt贸ry od razu przek艂adam do misy blendera, dodaj臋 daktyle i miksuj臋, a偶 do uzyskania jednolitego kremu.
Na koniec w zale偶no艣ci od wielko艣ci awokado i od tego jak intensywny ma by膰 krem
dodajemy stopniowo kakao, miksujemy i pr贸bujemy czy taki smak nam odpowiada.

Krem mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce 1-2 dni, jednak najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Wykorzysta膰 go mo偶na do deser贸w, do gofr贸w, na kanapki lub wyjada膰 艂y偶eczk膮.




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Ciesz臋 si臋, 偶e tu jeste艣 i mam nadziej臋, 偶e zostaniesz ze mn膮 na d艂u偶ej. Zapraszam do 艣ledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Je偶eli skorzysta艂e艣 z mojego przepisu zach臋cam do wys艂ania zdj臋cia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdj臋cie za Twoj膮 zgod膮 opublikuj臋 w galerii Czytelnik贸w na Facebooku.
    Komentarze

4 comments:

  1. Na taki pomys艂, pewnie bym nie wpad艂a... Rewelacja!

    OdpowiedzUsu艅
  2. Justynko uwielbiam ten krem, ju偶 go robi艂am i jest po prostu rewelacyjny w smaku :-)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Tak na weekend co艣 s艂odkiego, co艣 pysznego... akurat pasuje Tw贸j deser :)

    OdpowiedzUsu艅