Domowy krem czekoladowy z awokado to idealna propozycja dla wszystkich, kt贸rzy dbaj膮 o lini臋.
Jest to zdrowszy zamiennik wszelkich kupnych krem贸w, przy okazji dobry pomys艂 na to co zrobi膰 z bardzo dojrza艂ym awokado.
Krem mo偶ecie u偶y膰 do deser贸w, posmarowa膰 nim kanapki lub doda膰 do porannej owsianki.
Najlepiej oczywi艣cie smakuje sam, wyjadany ze s艂oiczka 艂y偶eczk膮 ;)
Sk艂adniki:
1 mi臋kkie, dojrza艂e awokado
1, 5 艂y偶eczki gorzkiego kakao
2 suszone daktyle/2 艂y偶eczki syropu z agawy/ew. stewia
Daktyle namaczam na ok. 10 minut w mleku ro艣linnym lub w ciep艂ej wodzie, po tym czasie odcedzam.
Awokado przekrawam wzd艂u偶 na p贸艂, usuwam pestk臋 i 艂y偶eczk膮 wydr膮偶am mi膮偶sz, kt贸ry od razu przek艂adam do misy blendera, dodaj臋 daktyle i miksuj臋, a偶 do uzyskania jednolitego kremu.
Na koniec w zale偶no艣ci od wielko艣ci awokado i od tego jak intensywny ma by膰 krem
dodajemy stopniowo kakao, miksujemy i pr贸bujemy czy taki smak nam odpowiada.
Krem mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce 1-2 dni, jednak najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Wykorzysta膰 go mo偶na do deser贸w, do gofr贸w, na kanapki lub wyjada膰 艂y偶eczk膮.
Na taki pomys艂, pewnie bym nie wpad艂a... Rewelacja!
OdpowiedzUsu艅Justynko uwielbiam ten krem, ju偶 go robi艂am i jest po prostu rewelacyjny w smaku :-)
OdpowiedzUsu艅Pychotka ;)
OdpowiedzUsu艅Tak na weekend co艣 s艂odkiego, co艣 pysznego... akurat pasuje Tw贸j deser :)
OdpowiedzUsu艅