Brownie z kaszą jaglaną

Po długiej przerwie świątecznej i kilku dniach wolnego powracam z podkulonym ogonem do blogowania.
Czas spędzony w gronie rodziny i przyjaciół był cudowny, ale jednocześnie bardzo mnie rozleniwił.
Z wielką przyjemnością zamieszczam dzisiejszy post i zapraszam Was na brownie jaglane.
Mocno czekoladowe, wilgotne i bardzo syte, a przy tym proste do zrobienia.
Ciasto nie jest zbyt słodkie, a na jego smak znaczący wpływ ma dobrej jakości kasza jaglana.
Po upieczeniu możecie ciasto przełożyć powidłami, ozdobić polewą czekoladową i ulubionymi bakaliami albo po prostu posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z warsztatów w których ostatnio brałam udział.


Składniki:
na tortownicę o średnicy ok. 25 cm

1/2 szklanki kaszy jaglanej u mnie Kupiec
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kakao
3 jaja
1/4 szklanki oleju 
1/2 szklanki mleka
opcjonalnie całe migdały lub inne orzechy


Kaszę przelewam wrzątkiem na sitku, następnie gotuję ją w 2 szklankach wrzącej wody ze szczyptą soli ok. 10-15 minut. Kiedy kasza wchłonie cały płyn pozostawiam ją do ostygnięcia.
Kaszę przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki i całość dokładnie mieszam.


Formę wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę, wyrównuję i układam na niej bakalie (jeżeli zdecydujemy się je dodać).
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu pozostawiam brownie do całkowitego ostygnięcia, na koniec dekoruję polewą czekoladową lub cukrem pudrem i podaję.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

8 comments:

  1. Super ciacho :-) lubię kaszę jaglaną a w takim wydaniu musi być pyszna. Pozdrawiam Justynko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta na bazie kaszy jaglanej są niezastąpione!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właściwości kaszy jaglanej odkrywam od pewnego czasu, ale wypieków jeszcze nie sprawdzałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brownie... jak tylko pomyślę to ślinka mi cieknie. A tu takie boskie ciacho upiekłaś. Kasza jaglana sprawdza się w wypiekach. Sama tego doświadczyłam. Miałaś świetny pomysł, żeby się tym przepisem pochwalić. Chyba się skuszęe i upiekę, bo język mi ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm... jak brownie to ja pierwsza :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda smakowicie :) Cudownie sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super smacznie, nie piekłam jeszcze takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne ciasto, wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń