Babka herbaciana to jedno z tych ciast do których często się wraca.
Przygotowanie jej zajmuje dosłownie kilka chwil, a dużym plusem jest to, że wykorzystujemy składniki, które zazwyczaj zawsze są w domu.
Świetnie odnajduje się do popołudniowej kawy, zwłaszcza podczas długich wieczorów.
Długo utrzymuje swoja wilgoć, jest puszysta i mięciutka.
Składniki:
tradycyjna forma do baby lub
keksówka 28 cm x 12 cm
1 szklanka mocnej herbaty
250 g mąki pszennej
100 g cukru
80 g masła
2 żółtka
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie:
skórka kandyzowana pomarańczowa
Zaczynam od zaparzenia mocnej herbaty, pozostawiam ją do całkowitego ostygnięcia.
Mąkę przesiewam przez sito wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszam.
Miękkie masło ucieram z cukrem na puch, następnie dodaję żółtka i skórkę z cytryny, wciąż ucierając dodaję stopniowo przesiane przez sito suche składniki.
Na koniec dodaję stopniowo ostudzoną herbatę ucierając całość na najniższych obrotach miksera.
Keksówkę lub formę babkową smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą, przekładam masę, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Babkę piekę przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiam w formie do całkowitego ostygnięcia.
(Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości i wysokości formy).
Po upieczeniu pozostawiam w formie do całkowitego ostygnięcia.
(Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości i wysokości formy).
Cukier puder ucieram z wodą i sokiem z cytryny
(gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać jeszcze łyżkę wody).
Babkę wyjmuję z formy, polewam gotowym lukrem, posypuję skórką kandyzowaną, lekko dociskam i odstawiam do zastygnięcia.
ja dzis robiłam marchewkowe ciasto :) na herbaciane sie czaję ;)
OdpowiedzUsuńJustynko pysznie wygląda. Z chęcią taką babę upiekę :-)
OdpowiedzUsuńMasz rację, lubimy coś słodkiego przegryźć do kawy. A jeśli to jest coś co można zrobić szybko to pełnia szczęścia. Takie babki smakują najlepiej. Nie piekłam herbacianej. Ale wygląda tak apetycznie i trochę jak korzenna, bo ma ciekawy kolor :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńmusi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńUraczę rodziców takim ciastem, na pewno będzie im smakowało :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że tak. Tego ciasta nie da się nie lubić :)
UsuńI musi cudownie pachnieć herbatą :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPięknie podana! Herbaciana babka to mój ulubiony wypiek! Jest pyszna! Tak dawno jej nie jadłam... Koniecznie muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńNa pewno ją zrobię, bo uwielbiam wilgotne ciasta, a herbacianego jeszcze chyba nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCzy te ciasto robi się tylko z czarnej zwykłej herbaty czy może być owocowa ?
OdpowiedzUsuńMajunia, ja mam przepis ze zwykłą herbatą i tak też zawsze robię więc tutaj nie podpowiem.
UsuńJeżeli zdecydowałabyś się zrobić z herbaty owocowej dać znać jak wyszło:)