Bardzo lubię owoc kaki, który kojarzy mi się nieodłącznie z sezonem zimowym ;)
Najczęściej dodaję go do koktajli, sałatek lub owsianki.
Dziś chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszną owsiankę, która świetnie sprawdzi się nie tylko na zimowe śniadanie, ale także kolację czy podwieczorek.
Składniki:
na 1 porcję
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
garść orzechów (laskowe, nerkowca, włoskie)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 mały owoc kaki
W garnuszku podgrzewam mleko i wodę, następnie dodaję płatki owsiane oraz otręby pszenne, całość trzymam na najmniejszym gazie 2-3 minuty, często mieszam.
Następnie dodaje do garnuszka cynamon, miód oraz posiekane drobno orzechy.
Zdejmuję całość z gazu i zostawiam pod przykryciem na kilka minut, aby płatki dobrze spęczniały.
Gotową owsiankę przekładam do miseczki, na wierzch kładę pokrojony owoc kaki i od razu jem ;)
Widzę te owocki - ale jakos nie mogę sie skusić . Owsianka jest przepięknie podana, ten owoc dodał jej uroku.
OdpowiedzUsuńJustynko uwielbiam owsianki :-) a Twoja wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńo tak, ta owsianka jest mega pyszna!
OdpowiedzUsuńPyszna owsianka :) Kaki wspaniale pasuje do owsianki!
OdpowiedzUsuńsłoneczna owsianka :)
OdpowiedzUsuńSuper śniadanko :)
OdpowiedzUsuńślicznie podana owsianka! a za kaki przepadam :)
OdpowiedzUsuń