Wigilijne kluski z makiem

Kluski z makiem zawsze pojawiają się u Nas w domu na wigilijnym stole.
Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, a najlepiej przygotować je dzień wcześniej i przechować w lodówce, wtedy wszystkie składniki dokładnie się przegryzą.
Kluski z makiem w oryginalne robi się z łazankami, ja jednak najbardziej je lubię z makaronem kokardki.
Masę makową możecie użyć kupną ze sklepu chociaż ja polecam zrobić domową na którą przepis znajdziecie tutaj.


Składniki:

300 g makaronu łazanki (ja wolę kokardki)
250 g domowej masy makowej/bakaliowej przepis TU 
1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12%

Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie, następnie przelewam go zimną wodą i dokładnie odcedzam.

Makaron przekładam do miski, dodaję do niego masę makową i całość dokładnie mieszam.
Aby wszystkie składniki lepiej się połączyły można dodać 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany.

Kluski z makiem najlepiej smakują na drugi dzień, można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. 



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze