Kluski z makiem zawsze pojawiają się u Nas w domu na wigilijnym stole.
Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, a najlepiej przygotować je dzień wcześniej i przechować w lodówce, wtedy wszystkie składniki dokładnie się przegryzą.
Kluski z makiem w oryginalne robi się z łazankami, ja jednak najbardziej je lubię z makaronem kokardki.
Masę makową możecie użyć kupną ze sklepu chociaż ja polecam zrobić domową na którą przepis znajdziecie tutaj.
Składniki:
300 g makaronu łazanki (ja wolę kokardki)
250 g domowej masy makowej/bakaliowej przepis TU
1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12%
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie, następnie przelewam go zimną wodą i dokładnie odcedzam.
Makaron przekładam do miski, dodaję do niego masę makową i całość dokładnie mieszam.
Aby wszystkie składniki lepiej się połączyły można dodać 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany.
Kluski z makiem najlepiej smakują na drugi dzień, można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze