Zapraszam Was dziś na szybką w przygotowaniu i bardzo smaczną surówkę.
Najlepiej jest użyć do niej takich domowych kiszonych ogórków, ja mam zawsze spory zapas słoików z ogórkami w piwnicy od rodziców i babci.
Przyjemna dla podniebienia gra smaków.
Kilka prostych składników, które tworzą pyszny dodatek do dań głównych.
Surówka co najważniejsze jest tania do zrobienia, najlepiej przygotować od razu podwójną porcję bo szybko schodzi.
Możecie śmiało przechować ją także w lodówce na drugi dzień, będzie doskonale pasować do kotletów, gulaszów oraz innych dań mięsnych.
Składniki:
4-5 średnich ogórków kiszonych
1 średnia cebula
1 duże słodkie jabłko
garść posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki oleju roślinnego
pieprz
sól
Ogórki, cebulę i jabłko kroję w kostkę o podobnej wielkości, natkę pietruszki drobno siekam.
Wszystkie składniki przekładam do salaterki, dodaję przyprawy oraz olej i dokładnie ze sobą mieszam.
Przed podaniem surówkę polecam schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Taka surówka nigdy się nie znudzi. Pyszna, zdrowa i ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą suróweczkę, jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za ten przepis. Zawsze wolałam ogórki konserwowe, ale dzięki tobie już trzeci dzień jemy tę sałatkę a ja wreszcie pozbędę się słoików zalegających w piwnicy.
OdpowiedzUsuń