Pasta z zielonego groszku ma cudowny kolor i za to chyba lubię ją najbardziej.
Rozweseli każde śniadanie, a na stole wzbudzi zainteresowanie domowników.
Do jej przygotowania można użyć zarówno groszku z puszki jak i groszku mrożonego, obydwa trzeba uprzednio ugotować.
Smak pasty można zmieniać za każdym razem dodając swoje ulubione przyprawy albo zioła.
Zróbcie taką pastę w swoim domu koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowała ;)
Składniki:
2 szklanki zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
opcjonalnie inne ulubione przyprawy lub świeże zioła
opcjonalnie inne ulubione przyprawy lub świeże zioła
Groszek gotuję do miękkości, następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
Przekładam groszek do misy blendera, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz majonez i jogurt.
Całość miksuję na jednolitą pastę, w razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku.
Pastę przed podaniem schładzam w lodówce, podaję ze świeżym pieczywem.
Jaki piękny kolor <3 i jak zdrowo <3
OdpowiedzUsuńKochana ma cudny kolorek i samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńWitaj, może zechciałabyś dołączyć do naszego katalogu smaków? Promujemy przepisy blogerów za darmo. Zapraszamy http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html
OdpowiedzUsuńBardzo ładny kolor. Z pewnością rozweseli każde danie. Nie ma to jak gra kolorów. Taka pasta na śniadanie... czemu nie? Podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńJustynko jaka zieloniutka pasta :-) rewelacyjnie wygląda :-) z chęcią taką spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie pomyślała że można zrobić z groszku paste na kanapki! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń