Zapraszam Was dziś na kolorową i bardzo smaczną sałatkę z kaszy jaglanej.
Wyrazista rukola świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą oraz dojrzałymi nasionami granatu.
Całość dopełnia lekki dressing oraz chrupiące orzechy włoskie.
Sałatka przyjemnie smakuje zwłaszcza o tej porze roku, przygotowałam ją w ramach drugiego śniadania i zakochałam się w niej po uszy ;)
Składniki:
na 1 porcję
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej np. Kupiec
1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych lub w całości)
1 garść rukoli
1 pomarańcza
1 mały granat
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta soli
pieprz
Zaczynam od przygotowania dressingu.
Do miseczki dodaje oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz musztardę, dokładnie mieszam do połączenia się składników. Dodaję także szczyptę soli i świeżo mielony pieprz.
Na talerz lub półmisek wykładam ugotowaną kaszę jaglaną, następnie układam rukolę, na to pomarańczę pokrojoną na mniejsze kawałki i pozbawioną białych błonek oraz nasiona granatu.
Całą sałatkę polewam sosem oraz posypuję orzechami włoskimi, od razu podaję.
Komentarze