Sałatka z kaszy jaglanej, rukoli i pomarańczy

Zapraszam Was dziś na kolorową i bardzo smaczną sałatkę z kaszy jaglanej.
Wyrazista rukola świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą oraz dojrzałymi nasionami granatu.
Całość dopełnia lekki dressing oraz chrupiące orzechy włoskie.

Sałatka przyjemnie smakuje zwłaszcza o tej porze roku, przygotowałam ją w ramach drugiego śniadania i zakochałam się w niej po uszy ;)


Składniki:
na 1 porcję

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej np. Kupiec
1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych lub w całości)
1 garść rukoli
1 pomarańcza
1 mały granat
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta soli
pieprz


Zaczynam od przygotowania dressingu.
Do miseczki dodaje oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz musztardę, dokładnie mieszam do połączenia się składników. Dodaję także szczyptę soli i świeżo mielony pieprz.

Na talerz lub półmisek wykładam ugotowaną kaszę jaglaną, następnie układam rukolę, na to pomarańczę pokrojoną na mniejsze kawałki i pozbawioną białych błonek oraz nasiona granatu.
Całą sałatkę polewam sosem oraz posypuję orzechami włoskimi, od razu podaję.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze