Stali Czytelnicy bloga wiedzą jak bardzo lubię makarony :)
Przyrządzam je dość często i zazwyczaj dodaję do nich to co akurat znajduje się w lodówce, dzięki temu zawsze powstaje nowe, nieznane do tej pory połączenie smaków.
Tym razem przygotowałam spaghetti z mięsem mielonym, groszkiem i natką pietruszki, do tego sos pomidorowy i odrobina sera żółtego, pycha!
Danie jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim każdy :)
Możecie tutaj dodać przyprawy, które lubicie, dzięki czemu uzyskacie swój ulubiony smak.
Przyrządzam je dość często i zazwyczaj dodaję do nich to co akurat znajduje się w lodówce, dzięki temu zawsze powstaje nowe, nieznane do tej pory połączenie smaków.
Tym razem przygotowałam spaghetti z mięsem mielonym, groszkiem i natką pietruszki, do tego sos pomidorowy i odrobina sera żółtego, pycha!
Danie jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim każdy :)
Możecie tutaj dodać przyprawy, które lubicie, dzięki czemu uzyskacie swój ulubiony smak.
na 2-3 porcje
400 g makaronu spaghetti
300 g mięsa mielonego (u nas mielona łopatka wieprzowa)
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
1 puszka krojonych pomidorów
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
sól
świeżo mielony pieprz
ser żółty lub parmezan
2 łyżki oliwy
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu.
Cebulę kroję w kosteczkę i smażę na niewielkiej ilości oleju, czekam, aż się zeszkli.
Następnie dodaję mięso i smażę by się ścięło.
Teraz dodaję przyprawy: czerwoną słodką paprykę, kmin rzymski, sól i pieprz.
Podsmażam mięso i cebulę chwilę z przyprawami, mieszam i dodaję groszek.
Całość podlewam niewielką ilością wody i duszę ok. 5-10 minut pod przykryciem.
Po kilku minutach duszenia dodaję puszkę krojonych pomidorów, niewielką ilość koncentratu pomidorowego i w razie potrzeby dolewam jeszcze wody.
Mieszam i duszę dalej, aż pomidory się rozpadną, groszek stanie się miękki, a nadmiar wody odparuje i utworzy się swoisty sos.
Na koniec dodaję suszone oregano, posiekaną drobno natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku.
Makaron odcedzam, przekładam na głębokie talerze, polewam sosem,
bezpośrednio przed podaniem posypuję startym żółtym serem lub parmezanem.
Moje ukochane spaghetti <3 Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSpaghetti to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Z groszkiem wygląda doskonale, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ! przepis zapisuję i na pewno kiedyś zrobię !!
OdpowiedzUsuńpowiem tak: tych wszystkich składników na raz jeszcze nie łączyłam, a szkoda, bo na Twoim talerzu prezentuje się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńaż mi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak pięknie!!! :) Aż szkoda zburzyć ten obraz widelcem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)
Mniam pyszności, też uwielbiam makaronik i to bardzo :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie zrobiłaś ten makaron. Tak siedzę i patrzę i robię się coraz bardziej głodna :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie od dłuższego czasu mam ochotę na spaghetti, więc może skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń