Ostatnio na blogu pojawiły się przepisy na słodkości więc dziś zapraszam na coś zdrowego i lekkiego.
Sałatka z granatem i fetą ma przyjemny smak i jest szybka w przygotowaniu.
Najlepiej wykorzystać do niej bardzo dojrzały owoc, zostanie wtedy zachowany kontrast słonej fety i słodkich nasion granatu.
Najlepiej wykorzystać do niej bardzo dojrzały owoc, zostanie wtedy zachowany kontrast słonej fety i słodkich nasion granatu.
Sałatka będzie smakować zarówno na śniadanie jak i na przekąskę w ciągu dnia czy np. na wynos do pracy ;)
Jeżeli lubicie sałatki, koniecznie wypróbujcie takiego połączenia!
Składniki:
na 1 porcję
1/2 małej sałaty lodowej lub mix sałat
1 mała czerwona cebula
1 owoc granatu
50 g sera typu feta
dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek/oleju lnianego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka przegotowanej wody
1 łyżeczka płynnego miodu
Sałatę rwę w dłoniach na mniejsze części i układam na dużym talerzu.
Cebulę kroję w talarki i układam na sałacie.
Fetę kroję w kostkę, z granatu wyciągam nasiona i wraz z fetą układam na pozostałych składnikach.
Wszystkie składniki na dressing mieszam ze sobą i polewam nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka suuper :) Ja nie miałam sałaty lodowej ani mieszanki sałat i zrobiłam ją z kapustą pekińską i wyszła baaardzo smaczna. Zwiększyłam trochę składniki dressingu (oprócz octu balsamicznego, bo jest dosyć intensywny) i dodałam więcej fety ale może dlatego, iż miałam wielki owoc granatu i uwielbiam słony smak fety. Mogę polecić tą sałatkę jako danie wzruszające kubki smakowe codziennie jak i od święta czy na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Smaki słono-słodkie idealne. Trafiłaś w 10-tkę jak dla mnie. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sałatka tak bardzo przypadła do gustu :)
UsuńPozdrawiam!
Robilam i nie zaluje pomimo,ze nie przepadam za mieszankami slono - slodkimi. Jak wyzej PYCHOTKA, ale tez naszykowalam wiecej dressingu oraz dodalam dodatkowa ilosc fety :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńPozdrawiam!