Placuszki z marchewki

Jakiś czas temu prezentowałam na blogu przepis na placuszki z cukinii, który cieszył się dużą popularnością. Tym razem idąc tym samym tropem przygotowałam placki marchewkowe.

Są lekkie, smaczne i mają ciekawy, delikatny smak.
Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, mogą być zarówno samodzielnym daniem jak i dodatkiem do obiadu.

Tak naprawdę sami decydujemy o ich smaku, można tutaj dodać swoje ulubione przyprawy takie jak imbir, chili czy pieprz kajeński.

Moja wersja jest raczej neutralna w smaku, ponieważ placki te zawsze serwuję jako samodzielne danie w towarzystwie sosu czosnkowego albo jogurtowego sosu ziołowego.

Składniki:

3 średnie marchewki
1 cebula
garść natki pietruszki
2 jaja
 3-5 łyżek mąki pełnoziarnistej (może być też pszenna)
 (mąki dodajemy tyle, aby ciasto było spójne)
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki oleju roślinnego

dodatkowo:
olej do smażenia


Marchew obieram, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroję w kostkę, natkę pietruszki drobno siekam.

Warzywa przekładam do miski, dodaję jaja, olej oraz przyprawy.
Całość mieszam i na koniec dodaję tyle mąki, aby ciasto było spójne, dość gęste.

Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżką płaskie porcje ciasta.
Placuszki smażę z obu stron na złocisto, następnie osączam na papierowym ręczniczku i od razu podaję z ulubionymi dodatkami.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

10 comments:

  1. Super przepis :-) zapisuje go sobie i z chęcią takie zrobię. Wyglądają pysznie :-) pozdrawiam Justynko cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :) również pozdrawiam, a przepis jak najbardziej polecam :)

      Usuń
  2. nie dość, że zdrowe danie to jeszcze tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam w wersji na słodko, ale skuszę się na wytrawną, bo wyglądają bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewka nie dość, że zdrowa i smaczna, to jeszcze można z niej wyczarować takie pyszne placuszki. Wiesz, chętnie zjadłabym, bo lubię marchewkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki wyglądają przepysznie. Pewnie podobnie smakują :) Na pewno takie zrobię.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm
    wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na coś smakowitego z marchewki,placuszki wyglądają pysznie i pozytywnie,a w smaku są zapewne rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlaśnie zjadam:) i smak ciekawy:) zobacze co na to dzieci:) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń