Przedstawiam Wam kolejny pomysł na przekąskę, którą możecie zaserwować w Halloween.
Parówki-mumie z ciasta francuskiego są mi już znane od dawna z innych blogów kulinarnych, ale jednak dopiero w tym roku postanowiłam je przygotować.
Muszę przyznać, że zrobienie ich to banalna, ale zarazem fajna zabawa, koniecznie zaproście do niej dzieci ;)
Podczas owijania ciasta wokół parówki można popuścić wodze fantazji i robić to na różne strony, z cieńszych lub grubszych pasków ciasta.
Moje mumie ze względu na to, że zostały przygotowane specjalnie z myślą o Halloween są brzydkie i niekształtne, w końcu mają straszyć i przerażać ;)
Składniki:
dobrej jakości parówki
gotowe ciasto francuskie
1 białko
musztarda/ketchup
Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm.
Parówki obieramy z osłonek, kroimy na pół i każdą połówkę owijamy paseczkami z ciasta francuskiego tak, aby cała parówka była zakryta z wyjątkiem małej dziury na oczy.
"Mumie" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym białkiem
i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15-20 minut, aż będą złociste.
i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15-20 minut, aż będą złociste.
Po upieczeniu robię mumiom oczy za pomocą wykałaczki i musztardy lub ketchupu.
Podaję na ciepło lub na zimno.
0 comments:
Prześlij komentarz