Zdrowa i kolorowa propozycja na Halloween zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Białe duszki przygotowane z bananów i mini dynie, które zrobimy z mandarynek.
Poniżej znajdziecie dokładny opis wraz z moimi uwagami.
Składniki:
(ilość owoców według własnego uznania)
banany
mandarynki
groszki czekoladowe/ciemna czekolada
goździki
2 gałązki szczypioru lub zielony ogórek
ew. sok z cytryny, aby banany nie ściemniały
Mandarynki obieram ze skórki, szczypiorek kroję na kawałki o długości ok. 2-3 cm.
Szczypior wkładam w środek mandarynki tak, aby wyglądał jak ogonek dyni.
Banany obieram ze skórki i w zależności od wielkości kroję na 2 lub 3 części.
Z groszków czekoladowych lub drobno pokrojonej czekolady robię oczy, które delikatnie dociskam, aby przykleiły się do owocu.
Jeżeli chodzi o nos bananowego duszka w wersji dla dzieci robię go także z czekolady, jeżeli ma to być wersja dla dorosłych robię nos z goździków i odpowiednio wcześniej informuję gości, że nos jest niejadalny ;)
Moja uwaga odnośnie przygotowania owoców na jakiś czas przed imprezą:
Banany najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem ponieważ bardzo szybko czernieją.
Jeżeli chcemy przygotować je odpowiednio wcześniej polecam skropić je sokiem z cytryny.
Mandarynki, które przygotujemy od razu możemy serwować ze szczypiorem.
Jeżeli zdecydujemy się przygotować mandarynki kilka godzin wcześniej użyjmy świeżego ogórka do zrobienia "ogonka".
Szczypior ma bardziej intensywny zapach niż ogórek i mandarynka po kilku godzinach może nim przesiąknąć.
Tak przygotowane owoce układam/ustawiam na półmisku i pod przykryciem przechowuję w lodówce do czasu podania.
0 comments:
Prześlij komentarz