Owoce na Halloween

Zdrowa i kolorowa propozycja na Halloween zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Białe duszki przygotowane z bananów i mini dynie, które zrobimy z mandarynek.
Poniżej znajdziecie dokładny opis wraz z moimi uwagami.


Składniki:
(ilość owoców według własnego uznania) 

banany
mandarynki
groszki czekoladowe/ciemna czekolada
goździki
2 gałązki szczypioru lub zielony ogórek
ew. sok z cytryny, aby banany nie ściemniały 


Mandarynki obieram ze skórki, szczypiorek kroję na kawałki o długości ok. 2-3 cm.
Szczypior wkładam w środek mandarynki tak, aby wyglądał jak ogonek dyni.

Banany obieram ze skórki i w zależności od wielkości kroję na 2 lub 3 części.
Z groszków czekoladowych lub drobno pokrojonej czekolady robię oczy, które delikatnie dociskam, aby przykleiły się do owocu. 
Jeżeli chodzi o nos bananowego duszka w wersji dla dzieci robię go także z czekolady, jeżeli ma to być wersja dla dorosłych robię nos z goździków i odpowiednio wcześniej informuję gości, że nos jest niejadalny ;)

Moja uwaga odnośnie przygotowania owoców na jakiś czas przed imprezą:
Banany najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem ponieważ bardzo szybko czernieją.
Jeżeli chcemy przygotować je odpowiednio wcześniej polecam skropić je sokiem z cytryny.

Mandarynki, które przygotujemy od razu możemy serwować ze szczypiorem.
Jeżeli zdecydujemy się przygotować mandarynki kilka godzin wcześniej użyjmy świeżego ogórka do zrobienia "ogonka".
Szczypior ma bardziej intensywny zapach niż ogórek i mandarynka po kilku godzinach może nim przesiąknąć.

Tak przygotowane owoce układam/ustawiam na półmisku i pod przykryciem przechowuję w lodówce do czasu podania.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz