Dietetyczna, lekka i zdrowa sałatka z kaszą gryczaną to świetny pomysł na drugie śniadanie czy też kolację.
Przygotowanie tej sałatki zajmuje niewiele czasu, jest przy tym dość sycącą i zarazem delikatna w smaku.
Do tego kubek gorącej zielonej herbaty albo szklanka wody z cytryną i porcja zdrowia gotowa ;)
Polecam w szczególności osobą będącym na diecie i dbającym o linię.
Polecam w szczególności osobą będącym na diecie i dbającym o linię.
100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
1 czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
3 ogórki kiszone lub konserwowe
garść natki pietruszki
3-4 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
Torebkę kaszy gryczanej wkładam do gotującej się i osolonej wody.
Gotuję ok. 15-20 minut pod przykryciem, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam.
Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i wraz z cebulą kroję w kostkę.
Ogórki kroję w półplasterki, a natkę pietruszki drobno siekam.
Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję oliwę z oliwek i doprawiam do smaku przyprawami.
Całość dokładnie mieszam, przechowuję w lodówce do 2 dni.
Jest papryczka, jest cebula, jest kasza, są ogórki - musi być przepysznie, musi być zdrowo i musi... szybko uciekać :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te smaki i często je łączę.
Zapraszamy do nas! :)
Taka sałatka to coś dla mnie. Muszę czasami rozejrzeć się za daniem dietetycznym. A jeśli jest tak smacznie to ja bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie tworzyłam sałatki z kaszy gryczanej.. a żałuję, bo Twoja prezentuje się super ;)
OdpowiedzUsuńProsta, smaczna i zdrowa :) w sam raz na lunch do pracy :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita sałatka,na pewno wypróbuję przepis,wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSuper sałatka Justynko :-) taka zdrowa i kolorowa. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńto dopiero musi być pyszne !!
OdpowiedzUsuńto dopiero musi być pyszne !!
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego szukałam, świetny pomysł na sałatkę z kaszą! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tak gotować kaszę,bo wylewamy wszystkie wartościowe składniki, a jemy fusy.Lepiej ugotować w proporcji 2 części wody, 1 część kaszy.
OdpowiedzUsuń