Ciasto z jabłkami i cynamonem pojawia się u Nas bardzo często w okresie jesienno - zimowym.
Nie wiem dlaczego, ale to połączenie smaków najbardziej smakuje Nam właśnie w te chłodniejsze miesiące.
Dzisiejsze ciasto jest upieczone według mojego ulubionego przepisu, który już nie raz pojawiał się na blogu.
Jest to ciasto na maślance z owocami i kruszonką, które zawsze wychodzi i nigdy nie zawodzi.
Wspaniale wyrasta, jest puszyste i mięciutkie.
Idealne na każdą okazję, robię je zarówno na weekend do kawy jak i na różne rodzinne imprezy.
na blachę 30 cm x 25 cm
ciasto:
3-4 duże jabłka + 1 łyżka soku z cytryny
3 jaja
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
kruszonka:
100 g mąki
70 g masła
50 g cukru
Zaczynam od przygotowania kruszonki.
Mąkę mieszam z cukrem, dodaję zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekam całość nożem, aż do połączenia się składników.
Kiedy kostki masła będą oblepione mąką i cukrem zaczynam wyrabiać
kruszonkę ręcznie, energicznym ruchem palców, aż do otrzymania małych
grudek.
Gotową kruszonka przekładam do miski i wstawiam do lodówki, trzymam ją tam do czasu, aż będziepotrzebna do użycia.
Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w dowolne mniejsze kawałki (u mnie kostka), skrapiam je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Jaja ubijam wraz z cukrem na puszystą masę, wąskim strumieniem dodaję maślankę oraz olej, miksuję 2-3 minuty.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam przez sito, dodaję do pozostałych składników i miksuję na gęstą, jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby utrzymać ciężar owoców.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby utrzymać ciężar owoców.
Formę natłuszczam i podsypuję mąką, przekładam masę, wyrównuję, na wierzchu układam warstwę jabłek i posypuję cynamonem, na koniec ciasto posypuję kruszonką.
Całość wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem, przechowuję do 2-3 dni w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku hermetycznym.
Super przepis Justynko. Wygląda smakowicie, już sobie wyobrażam jak pachnie w całym domu :-) pozdrawiam Justynko :-)
OdpowiedzUsuńO tak, jabłka z cynamonem to typowy jesienny smak, bo jest taki rozgrzewający :) Ciasto wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńa pewno wypróbuję przepis, moja rodzina przepada za takim ciastem:). Pozdrawiam (i zapraszam "do siebie")
OdpowiedzUsuńTysia znowu ciastem kusisz! rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. Kruszonka jest pycha!
OdpowiedzUsuń