Kruche, bardzo delikatne, idealne do chrupania.
Ciasteczka z masłem orzechowym, bo o nich mowa są banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Dzięki temu, że dodałam do nich stewii bez większych wyrzutów sumienia podjadam je w jesienne wieczory do kubka gorącego kakao ;)
Swoje ciasteczka przyrządziłam z domowym masłem orzechowym na które przepis możecie znaleźć TUTAJ, ale oczywiście możecie także użyć takiego kupnego, polecam te z sieci sklepów LIDL.
No to jeżeli lubicie taką zdrowszą wersję słodkości to nie pozostaje Wam nic innego jak ukręcić domowe masło orzechowe i na jego bazie przygotować ciasteczka :)
Składniki:
na ok. 10 ciasteczek
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka masła orzechowego (u mnie domowe, przepis TU)
1 jajo
2-3 łyżeczki stewii w proszku lub 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Płatki owsiane miksuję przez ok. 30 sekund w blenderze.
Nie mają być drobne jak mąka, ale mają być trochę rozdrobnione.
Masło orzechowe w temperaturze pokojowej przekładam do miski, dodaję do niego stewię i dokładnie ze sobą mieszam.
Następnie dodaję jajo, ponownie mieszam i na koniec stopniowo dodaję rozdrobnione płatki owsiane.
Płatki wgniatam w masło orzechowe, aż dokładnie połączą się, w konsekwencji ciasto powinno być gęste i lepkie, z łatwością idzie z niego formować ciastka.
W dłonie nabieram porcje ciasta i formuję płaskie ciasteczka, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C maksymalnie przez 12-15 minut.
Należy uważać, aby nie przypalić ciastek.
Po upieczeniu przekładam je bardzo delikatnie na kratkę-ruszt i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Dopóki są ciepłe są bardzo kruche więc należy obchodzić się z nimi ostrożnie ;)
Najlepiej smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego mleka czy kakao.
Czy można dodać płynną stewię, a jeśli tak - ile kropel (w przeliczeniu 3 krople = łyżeczka cukru na 200ml)?
OdpowiedzUsuńAurelia! z płynnej stewi nie korzystałam więc nie podpowiem.
UsuńNajlepiej będzie w trakcie szykowania ciasteczek sprawdzić smak i dodać tyle, aby ich słodycz Ci odpowiadała :)
Pozdrawiam