Placki z cukinii w sezonie pojawiają się u Nas bardzo często.
W smaku jest ona bardzo neutralna więc według mnie cały sekret tych placków tkwi w tym, aby dobrze je przyprawić.
W smaku jest ona bardzo neutralna więc według mnie cały sekret tych placków tkwi w tym, aby dobrze je przyprawić.
Ostatnio skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz i muszę przyznać, że tak smacznej wersji placuszków z cukinii jeszcze nie jadłam.
Świetnie smakują na obiad z kleksem śmietany lub jogurtu,
bardzo lubię je także na zimno.
Zresztą sami spróbujcie :)
bardzo lubię je także na zimno.
Zresztą sami spróbujcie :)
Składniki:
ok. 15 placuszków
1 średnia cukinia (ok. 300 g )
1 średnia cebula
2 jaja
2 łyżki jogurtu naturalnego
6-8 łyżek mąki pszennej
1 garść świeżego koperku
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
oliwa do smażenia
do podania:
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
świeży koperek
szczypiorek itp.
Cukinię dokładnie myję, osuszam, odcinam końce i bez obierania ścieram na tarce o grubych oczkach.
Przekładam ją na sito i przyprószam solą, pozostawiam na 15-30 minut, aby puściła sok.
Następnie dokładnie odciskam cukinię, najlepiej zrobić to czystymi dłońmi.
Do cukinii dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, koperek, jogurt naturalny oraz jaja.
Całość dokładnie mieszam i na koniec dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto nie było zbyt luźne.
(Ilość mąki tak naprawdę zależy od tego jakiej wielkości mamy cukinię i na ile dokładnie odcisnęliśmy sok.)
Na patelni dobrze rozgrzewam oliwę i smażę na niej placki.
Niewielkie ilości ciasta nakładam łyżką i smażę placki w obydwu stron na złocisto, następnie przekładam na papierowy ręczniczek, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podaję póki gorące z ulubionymi dodatkami, np. kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego i świeżym koperkiem.
Robię podobne i są pyszne :-) mam troszkę cukinii w kuchni od mamy z działki więc muszę zrobić ponownie :-) smakowite danie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ przepisu na takie placuszki zawsze chętnie skorzystam! :))
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam placki z cukinii :)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki to rozumiem:)
OdpowiedzUsuńA ja mam 5 cukinii i nie wiedziałam co z nich zrobić! Teraz zrobie te placuszki :D Dzieki!
OdpowiedzUsuńPlacuszków z cukinii jeszcze nie jadłam, ale z dynii już tak :)
OdpowiedzUsuńŚliczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują, u nas również placki z cukinii górą :)
OdpowiedzUsuńŁał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!
OdpowiedzUsuńHej! Zrobiłam dzis właśnie te placuszki! Palce lizać!!! Prosty przepis a smakują wspaniale! polecam wszystkim, !
OdpowiedzUsuńTysia, dzieki za pomysł! :)))
Dorka ciesze się, że smakują :)
Usuńpozdrawiam i zapraszam częściej w odwiedziny :*
Bardzo mi się podoba tak podana cukinie. A różne placuszki uwielbiamy. Tak więc takie placuszki z cuknii to świetny pomysł. Na pewno skorzystam i zrobię :)
OdpowiedzUsuńChyba się wreszcie skusimy na takie placuszki, bo wyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo pysznie.. Placuszki uwielbiam pod każdą postacią, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń