Bardzo lubię domową pastę z awokado.
Przygotowuję ją w kilku wersjach, dziś prezentuję tą, która smakuje mi najbardziej.
Jeżeli jeszcze nie robiliście żadnego smarowidła z awokado, polecam Wam, aby zawsze wybierać dojrzałe, miękkie sztuki, są one najlepsze i najsmaczniejsze.
Wystarczy odpowiednio doprawić taką pastę, a w towarzystwie ulubionych dodatków i świeżego pieczywa smakuje wyśmienicie.
Składniki:
2 awokado (miękkie, dojrzałe)
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub majonezu
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i łyżeczką wydrążam miąższ.
Miąższ skrapiam sokiem z cytryny i rozdrabniam go widelcem lub przekładam do misy blendera.
Ja korzystam z pomocy blendera więc do awokado dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę jogurtu naturalnego oraz przyprawy i miksuję całość na jednolitą, aksamitną pastę.
Przed podaniem wstawiam do lodówki na 15 minut.
Domowe pasty są najlepsze:) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy awokado - to pasta idealna dla nas :)
OdpowiedzUsuńPasty nie robiłam, ale sałatkę a i owszem :)) Ale zachęciłaś mnie tą pastą i chętnie ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu pokochałam awokado, ale pasty jeszcze nie robiła, czas to zmienić :-) dziękuje za przepis :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńZ Twoich past moim nr 1. jest pasta z kabanosów. Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńdziękuję za ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńpo raz kolejny :*
pozdrawiam
@slonku2207 (Insta)