Makaron z papryką i szynką w sosie śmietanowym

Prosty w przygotowaniu posiłek i jednocześnie pomysł na szybki i smaczny obiad.
Jeżeli jesteście miłośnikami papryki danie na pewno przypadnie Wam do gustu.
Można tutaj dodać swój ulubiony makaron, świetnie sprawdzi się spaghetti, ja wykorzystałam kolanka Makaron Międzybrodzki.


Składniki:
na 2 porcje

300 g makaronu u mnie kolanka makaron Międzybrodzki
2 czerwone papryki
100 g szynki drobiowej
1 cebula
4-6 łyżek śmietany 12% lub 18%
2 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz
sól

opcjonalnie:
posiekana natka pietruszki
ser żółty

Makaron gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Cebulę, szynkę oraz paprykę kroję w kostkę o podobnej wielkości.
Na patelni rozgrzewam oliwę i szklę na niej cebulę, następnie dodaję szynkę i paprykę, czekam, aż delikatnie się podsmażą, a papryka stanie się miękka.
Na koniec dodaję śmietanę, sól oraz pieprz.
Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitego sosu, gotuję 2-3 minuty na najmniejszym gazie.

W zależności od upodobań do sosu można dodać posiekaną natkę pietruszki oraz trochę startego sera żółtego.

Makaron odcedzam(nie przelewam zimną wodą!) i od razu dodaję na patelnię.
Mieszam z sosem, danie podaję póki gorące.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze