Prosty w przygotowaniu posiłek i jednocześnie pomysł na szybki i smaczny obiad.
Jeżeli jesteście miłośnikami papryki danie na pewno przypadnie Wam do gustu.
Można tutaj dodać swój ulubiony makaron, świetnie sprawdzi się spaghetti, ja wykorzystałam kolanka Makaron Międzybrodzki.
Składniki:
na 2 porcje
300 g makaronu u mnie kolanka makaron Międzybrodzki
2 czerwone papryki
100 g szynki drobiowej
1 cebula
4-6 łyżek śmietany 12% lub 18%
2 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz
sól
opcjonalnie:
posiekana natka pietruszki
ser żółty
Makaron gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Cebulę, szynkę oraz paprykę kroję w kostkę o podobnej wielkości.
Na patelni rozgrzewam oliwę i szklę na niej cebulę, następnie dodaję szynkę i paprykę, czekam, aż delikatnie się podsmażą, a papryka stanie się miękka.
Na koniec dodaję śmietanę, sól oraz pieprz.
Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitego sosu, gotuję 2-3 minuty na najmniejszym gazie.
W zależności od upodobań do sosu można dodać posiekaną natkę pietruszki oraz trochę startego sera żółtego.
Makaron odcedzam(nie przelewam zimną wodą!) i od razu dodaję na patelnię.
Mieszam z sosem, danie podaję póki gorące.
Taką porcję gorącego makaronu z sosem to bym zjadła:) Pycha!
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńto musiało być baaardzo smaczne! :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taki obiadek :)
Smacznie wygląda:) fajnie, że bez majonezu :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie szybkie i smaczne dania. Bardzo lubię i makarony i paprykę :)
OdpowiedzUsuńsmaczne danie, lubię takie:)
OdpowiedzUsuńTo ja wpadam na takie pyszne danie, makaron mój ulubiony. Pysznie to zrobiłaś :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, dałam dużo pietruszki, pychota!!!! Polecam :)
OdpowiedzUsuńJa również dodałam sporo pietruszki, cieszę się, że smakowało :)
UsuńPozdrawiam,
Justyna
I zrobię ale pietruszka musi być :)) Lubię takie dania
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na szybko obiad :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło przepysznie, super pomysł na smaczny i szybki posiłek, a narzeczony jaki zachwycony jak spróbował :-). Można zamiast śmietany dodać jogurt naturalny? Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJogurt naturalny dodany na patelnię pod wpływem temperatury najprawdopodobniej się zważy dlatego mimo wszystko do takich sosów polecam śmietanę.
Usuń