Płatki owsiane bardzo sobie cenię w mojej codziennej diecie.
Są świetnym źródłem białka, a przede wszystkim sprawiają, że na długo czuję się syta i najedzona.
Dziś zapraszam Was na kruche, maślane ciasteczka z płatkami owsianymi, żurawiną oraz cynamonem.
Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu, a smakują wyśmienicie.
Świetnie sprawdza się na wynos, jako przekąska czy po prostu do kawy i herbaty.
Składniki:
na 10 średniej wielkości ciasteczek
150 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
200 g mąki pełnoziarnistej (może być też mąka pszenna)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych u mnie górskie Kupiec
1/2 - 1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki żurawiny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 żółtka
szczypta soli
Żurawinę zalewam wrzątkiem i zostawiam na 5-10 minut, następnie osączam na sitku.
Suche składniki: mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon mieszam w jednej misce.
Miękkie masło ucieram z cukrem, kolejno dodaję żółtka i dalej miksuję.
Następnie dodaję wszystkie suche składniki, miksuję, na koniec wsypuję żurawinę i mieszam do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, blachę wykładam papierem lub matą do pieczenia.
Łyżką nabieram porcje ciasta, lepię z nich kulki, delikatnie spłaszczam, aby kształtem przypominały ciasteczka i układam na blaszce w lekkich odstępach.
Piekę przez ok. 15-25 minut, aż ciasteczka będą złociste.
W zależności od rodzaju piekarnika czas pieczenia będzie się różnił, należy uważać, aby ich nie przypalić.
U mnie zajęło to 18 minut.
Po upieczeniu ciasteczka zsuwam delikatnie z papieru na kratkę-ruszt.
Dopiero po ostygnięciu można je podawać, bezpośrednio po upieczeniu są bardzo kruche i łatwo mogą się rozwalić.
Ciastka przechowuję do kilku dni w puszce bądź pojemniku hermetycznym w temperaturze pokojowej.
Wspaniała zdrowa piramida:)
OdpowiedzUsuńJa zawsze takie ciastka zabieram na spacer, wtedy smakują najcudowniej :)
OdpowiedzUsuńZdarza mi się zabierać kilka takich ciastek do pracy, gdzie chrupię je na śniadanko w towarzystwie kawy:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kilka takich ciasteczek:)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite :) ! Porywam do kawki :)
OdpowiedzUsuńMniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe ciasteczka, fajne na drugie śniadanie lub deserek :-0
OdpowiedzUsuńidealne do zabrania do pracy na zdrową przekąskę :)
OdpowiedzUsuńPrzydałyby mi się te ciasteczka do pochrupania. Bardzo lubię żurawinę, więc już wiem, że te ciasteczka są pyszne :)
OdpowiedzUsuńale fajne, grubaśne :) no i do tego samo zdrowie
OdpowiedzUsuńMega fajny przepis, właśnie zrobiłam...pyyycha
OdpowiedzUsuńW sam raz na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń