Crumble jabłkowo - śliwkowe pod cynamonową kruszonką

Crumble z owocami to świetny pomysł na smaczny i szybki deser, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. 
Dzisiejsze połączenie jabłek ze śliwkami na ciepło pod cynamonową kruszonką powstało na potrzeby kolejnego Wyzwania Blogerów, gdzie raz w miesiącu z zaprzyjaźnionymi Blogami przygotowujemy smakołyki zgodne z daną tematyką.
Tym razem temat był naprawdę luźny "Dary Jesieni", wszystko co kojarzy Nam się z tą porą roku.
Skorzystałam z owoców jakie znalazłam u Rodziców na działce, crumble wyszły przepyszne!
Delikatne, niezbyt słodkie, oszałamiająco aromatyczne.



Składniki:
na 2-4 porcje

Nadzienie:
6-8 dużych jabłek
10 słodkich śliwek
2 łyżki stołowe brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
100 g masła lub margaryny
3-4 łyżki stołowe cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu


Piekarnik nagrzewam do 220 stopni C.
W misce łączę masło, mąkę, cukier puder, płatki owsiane oraz cynamon, przygotowuję kruszonkę, wstawiam na chwilę do lodówki.

Owoce myję i osuszam.
Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam je gniazd nasiennych i kroję w ósemki.
Śliwki pozbawiam pestek i kroję na pół.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem.
Na dnie układam naprzemiennie podwójną warstwę owoców, posypuję je cynamonem i brązowym cukrem, na to wykładam wcześniej przygotowaną kruszonkę.

Całość zapiekam w piekarniku przez ok. 30-35 minut, a tak naprawdę do momentu, aż kruszonka się ładnie zarumieni.
Crumble pozostawiam do lekkiego ostygnięcia.
Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, z jogurtem naturalnym, z lodami waniliowymi albo bitą śmietaną.



We wrześniowym Wyzwaniu Blogerów wzięły udział:

Marta z bloga Magiczne Życie Marty
Paulina z bloga Moja Pasja Smaku
Małgorzata z bloga Dailycooking
Iwona z bloga Izioni-Smaki
Magdalena z bloga Only-My-Simple-Kitchen


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

11 comments:

  1. takie deserki bardzo lubię :) daj troszkę ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest pyszne :-) uwielbiam takie deserki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Owoce i tyyyyle kruszonki!<3 (zawsze właśnie kruszonkę skubałam z ciasta w pierwszej kolejności:D)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie też cynamon :) tylko z warzywami :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, skusiłabym się na jedną porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser pierwsza klasa i do tego gałka lodów, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, crumble zawsze jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Puchota robilam i mialam na dwa dni, a do tego polame jogurtem -rewelacja !!!!!

    OdpowiedzUsuń