Sałatka z ryżem, kukurydzą i ananasem

Szybka i smaczna sałatka ryżowa z kukurydzą, ananasem oraz żółtym serem.
Przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu, dlatego będzie idealna nie tylko na śniadanie lub kolację, ale także np. na wynos do pracy.


Składniki:

2 woreczki ryżu np. parboiled Kupiec
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
150 g sera żółtego (Edamski, Gouda)
1 łyżka majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
pieprz
sól


Ryż gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Następnie przekładam go na durszlak, przelewam zimną wodą i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.

Kukurydzę i ananasa osączam z zalewy, 
ananasa kroję w paski.

Majonez łączę z jogurtem naturalnym, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, mieszam.

Wszystkie składniki przekładam do salaterki, polewam sosem i dokładnie mieszam.
Sałatkę przed podaniem można schłodzić w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze