Pyszny, puszysty, a zarazem bardzo lekki omlet na słodko przygotowany według przepisu znalezionego na Kwestia Smaku.
Bardzo lubię serwować omlety podczas weekendu w ramach leniwego śniadania.
Przyprószony cukrem pudrem, podany z sezonowymi owocami, a do tego kubek gorącej kawy albo kakao w wersji dla dzieci, pycha!
Takie śniadanie podane z odpowiednimi dodatkami na pewno zrobi wrażenie na Ukochanej osobie ;)
Takie śniadanie podane z odpowiednimi dodatkami na pewno zrobi wrażenie na Ukochanej osobie ;)
Składniki:
na 1 omlet o średnicy ok. 20 cm
2 jaja
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki masła
ulubione dodatki, np:
cukier puder
maliny i jeżyny
jabłko i cynamon
dżem, marmolada
Nutella, miód itp.
Białka oddzielam od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie zmniejszam obroty i dodaję do nich roztrzepane widelcem żółtka.
Chwilę miksuję na mniejszych obrotach, po czym dodaję przesianą mąkę i miksuję ok. 15 sekund.
W tym czasie rozgrzewam patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką.
Smaruję patelnię delikatnie masłem tylko tak, aby była lekko natłuszczona, nadmiar masła zbieram.
Wykładam równomiernie ubitą masę i smażę omlet na średnim ogniu ok. 3-4 minuty z jednej strony bez przykrycia, następnie przewracam go na drugą stronę i kontynuuję smażenie na najmniejszym ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Technika przekładania omleta na drugą stronę dowolna, można to zrobić dwiema łopatkami albo tak jak ja zsunąć usmażony z jednej strony omlet na czysty talerz, przykryć odwróconą patelnią i ponownie odwrócić.
Usmażony omlet podaję na gorąco z ulubionymi dodatkami,
ja wykorzystałam jeżyny i maliny.
Śliczny:) Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wiolcia!
Usuńmój S robi pyszne omlety na słodko :)
OdpowiedzUsuńu Nas Martuś tylko ja robię pyszne omlety hehe, Mąż w kuchni lubi tylko..jeść to co przygotuję ;)
UsuńWspaniały :)
OdpowiedzUsuńTaki omlet to I ja bym zjadła
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszne omlety na słodko :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny. Smakowity. Piękny. Ale uczta dla oczu i dla żołądka :)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam omlety, takie delikatne, puchate... Pycha!
Wygląda bosko, a smakuje zapewne jeszcze lepiej :-)
OdpowiedzUsuńNa "Kwestia Smaku" jest słowo w słowo ten sam przepis http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/puszysty_omlet_na_slodko/przepis.html
OdpowiedzUsuńŁadnie tak kopiować?
Anonimowy czy przeczytałeś/przeczytałaś cały wpis albo chociaż jego początek?
UsuńPRZECZYTAJ WYRAŹNIE PIERWSZĄ LINIJKĘ POSTU, gdzie wyraźniej wspominam wraz z podlinkowaniem, że przepis pochodzi z Kwestii Smaku!!!
Faktycznie, zwracam honor.
UsuńNic się nie stało, również jestem przeciwko wszelkiemu kopiowaniu bez podawania źródła.
UsuńPrzeglądając ostatnie posty na blogu można zauważyć, że zawsze staram się to robić.
Pozdrawiam,
J.