Pyszny, puszysty, a zarazem bardzo lekki omlet na słodko przygotowany według przepisu znalezionego na Kwestia Smaku.
Bardzo lubię serwować omlety podczas weekendu w ramach leniwego śniadania.
Przyprószony cukrem pudrem, podany z sezonowymi owocami, a do tego kubek gorącej kawy albo kakao w wersji dla dzieci, pycha!
Takie śniadanie podane z odpowiednimi dodatkami na pewno zrobi wrażenie na Ukochanej osobie ;)
Takie śniadanie podane z odpowiednimi dodatkami na pewno zrobi wrażenie na Ukochanej osobie ;)
Składniki:
na 1 omlet o średnicy ok. 20 cm
2 jaja
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki masła
ulubione dodatki, np:
cukier puder
maliny i jeżyny
jabłko i cynamon
dżem, marmolada
Nutella, miód itp.
Białka oddzielam od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie zmniejszam obroty i dodaję do nich roztrzepane widelcem żółtka.
Chwilę miksuję na mniejszych obrotach, po czym dodaję przesianą mąkę i miksuję ok. 15 sekund.
W tym czasie rozgrzewam patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką.
Smaruję patelnię delikatnie masłem tylko tak, aby była lekko natłuszczona, nadmiar masła zbieram.
Wykładam równomiernie ubitą masę i smażę omlet na średnim ogniu ok. 3-4 minuty z jednej strony bez przykrycia, następnie przewracam go na drugą stronę i kontynuuję smażenie na najmniejszym ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Technika przekładania omleta na drugą stronę dowolna, można to zrobić dwiema łopatkami albo tak jak ja zsunąć usmażony z jednej strony omlet na czysty talerz, przykryć odwróconą patelnią i ponownie odwrócić.
Usmażony omlet podaję na gorąco z ulubionymi dodatkami,
ja wykorzystałam jeżyny i maliny.
Komentarze