Omlet na słodko z jeżynami i malinami

Pyszny, puszysty, a zarazem bardzo lekki omlet na słodko przygotowany według przepisu znalezionego na Kwestia Smaku.

Bardzo lubię serwować omlety podczas weekendu w ramach leniwego śniadania.
Przyprószony cukrem pudrem, podany z sezonowymi owocami, a do tego kubek gorącej kawy albo kakao w wersji dla dzieci, pycha!

Takie śniadanie podane z odpowiednimi dodatkami na pewno zrobi wrażenie na Ukochanej osobie ;) 


Składniki:
na 1 omlet o średnicy ok. 20 cm

2 jaja
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki masła 

ulubione dodatki, np:
cukier puder
maliny i jeżyny
jabłko i cynamon
dżem, marmolada
Nutella, miód itp.


 Białka oddzielam od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie zmniejszam obroty i dodaję do nich roztrzepane widelcem żółtka.
Chwilę miksuję na mniejszych obrotach, po czym dodaję przesianą mąkę i miksuję ok. 15 sekund.

W tym czasie rozgrzewam patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką.
Smaruję patelnię delikatnie masłem tylko tak, aby była lekko natłuszczona, nadmiar masła zbieram.
Wykładam równomiernie ubitą masę i smażę omlet na średnim ogniu ok. 3-4 minuty z jednej strony bez przykrycia, następnie przewracam go na drugą stronę i kontynuuję smażenie na najmniejszym ogniu jeszcze 2-3 minuty.

Technika przekładania omleta na drugą stronę dowolna, można to zrobić dwiema łopatkami albo tak jak ja zsunąć usmażony z jednej strony omlet na czysty talerz, przykryć odwróconą patelnią i ponownie odwrócić.

Usmażony omlet podaję na gorąco z ulubionymi dodatkami,
ja wykorzystałam jeżyny i maliny.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze