Sezon na jagody w pełni, korzystam więc ile mogę i jem je prawie codziennie.
Są to jedne z nielicznych owoców, które teraz kiedy jestem na diecie matki karmiącej, biorąc pod uwagę dodatkowo uczulenie Synka mogę jeść bez żadnych ograniczeń.
Koktajl jagodowy przygotowałam na bazie mleka kokosowego z dodatkiem kostek lodu, wspaniale orzeźwia w te upalne dni.
Składniki:
na 2-3 porcje
1 szklanka jagód
1 szklanka jogurtu naturalnego
100 ml mleka roślinnego u mnie kokosowe
2 łyżeczki cukru trzcinowego
ewentualnie kostki lodu
Wszystkie składniki umieszczam w wysokim naczyniu i miksuję blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przed podaniem koktajl można przecedzić przez sitko, ja jednak tego nie robię ponieważ bardzo lubię wyczuwalne drobne kawałki owoców.
Niestety w tym roku nie miałam jeszcze okazji spróbować jagód.
OdpowiedzUsuńPapilotki są z empiku, prawda? Polowałam na nie :)
Rzadko robię koktajle w domu, ale chyba zacznę, bo jagodowy bardzo miło mi się kojarzy, z dzieciństwem i jagodowym jogurtem przywiezionym z Niemiec (u nas takiego nie było) :)
OdpowiedzUsuń