Bardzo często przygotowuję u Nas w domu różne pasty śniadaniowe, które są świetną alternatywą dla zwykłej kanapki z szynką czy serem.
Pasta twarogowa z tuńczykiem jest jedną z ulubionych, dodaję do niej naprzemiennie cebulę, szczypiorek albo dymkę.
Idealnie smakuje dobrze schłodzona, kiedy smaki dokładnie przegryzą się.
Składniki:
200 g twarogu półtłustego
2 puszki tuńczyka w oleju
1 cebula lub kilka gałązek szczypioru
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
Tuńczyka dokładnie odsączam z nadmiaru oleju, przekładam do miski i wraz z twarogiem rozgniatam widelcem.
Szczypiorek drobno siekam, dodaję do tuńczyka i twarogu, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i mieszam całość.
Na koniec dodaję mniej więcej pół na pół majonez i jogurt naturalny w takiej ilości, aby konsystencja pasty mi odpowiadała, mieszam do połączenia się składników.
Pastę przed podaniem polecam schłodzić, świetnie smakuje z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem.
Moja ulubiona.
OdpowiedzUsuńMniaaam <3 tuńczyk <3
OdpowiedzUsuńDotąd robiłam sobie kanapki z żółtym lub białym serem i tuńczykiem, a nie wpadłam, żeby te składniki pomieszac i zrobić pastę :) Dzięki za ten fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe pasty, najczęściej robię właśnie z tuńczykiem albo z makrelą :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się twój blog! :)
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuje bardzo. Na pewno wpadne w wolnej chwili w odwiedziny :-) :-)
Usuńszaleństwo smaków i kolorów :) pysznie!
OdpowiedzUsuńbardzo, bardzo apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńach, wygląda super! uwielbiam tuńczyka pod różnymi postaciami, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com