Makaron ze szpinakiem i fetą w sosie śmietanowo - ziołowym

Makaron zazwyczaj pojawia się u Nas kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, a mamy ochotę na coś smacznego i treściwego.

Połączenie szpinaku i fety to czysta klasyka, sprawdza się w wielu daniach.
Tym razem dodałam jeszcze śmietanę oraz zioła prowansalskie, dzięki czemu sos po zagotowaniu jest bardziej aksamitny, aromatyczny i naprawdę bardzo smaczny ;)

Składniki:
na 2 porcje

300 g ulubionego makaronu
200 g świeżego szpinaku
100 g sera typu feta
1 cebula
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
4-5 łyżek gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
sól
2 łyżki oliwy 
2 łyżki wody


Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy i szklę na niej posiekaną drobno cebulę.
Szpinak dokładnie myję, osuszam i dodaję do cebuli.
 Podlewam odrobiną wody i duszę, aż zmniejszy swoją objętość, a nadmiar wody odparuje.

Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę ser feta, mieszam całość, aż do rozpuszczenia się sera.

Na koniec dodaję śmietanę, zioła oraz przyprawy do smaku, doprowadzam do lekkiego zagotowania.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aż do uzyskania gęstego, jednolitego sosu.

Ugotowany makaron odcedzam (ale nie przelewam zimną wodą).
Przekładam go na patelnię z sosem i mieszam lub podaję na głębokich talerzach polanych sosem.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

5 comments: