Makaron zazwyczaj pojawia się u Nas kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, a mamy ochotę na coś smacznego i treściwego.
Połączenie szpinaku i fety to czysta klasyka, sprawdza się w wielu daniach.
Tym razem dodałam jeszcze śmietanę oraz zioła prowansalskie, dzięki czemu sos po zagotowaniu jest bardziej aksamitny, aromatyczny i naprawdę bardzo smaczny ;)
Składniki:
na 2 porcje
300 g ulubionego makaronu
200 g świeżego szpinaku
100 g sera typu feta
1 cebula
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
4-5 łyżek gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
sól
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy i szklę na niej posiekaną drobno cebulę.
Szpinak dokładnie myję, osuszam i dodaję do cebuli.
Podlewam odrobiną wody i duszę, aż zmniejszy swoją objętość, a nadmiar wody odparuje.
Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę ser feta, mieszam całość, aż do rozpuszczenia się sera.
Na koniec dodaję śmietanę, zioła oraz przyprawy do smaku, doprowadzam do lekkiego zagotowania.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aż do uzyskania gęstego, jednolitego sosu.
Ugotowany makaron odcedzam (ale nie przelewam zimną wodą).
Przekładam go na patelnię z sosem i mieszam lub podaję na głębokich talerzach polanych sosem.
Niezawodne połączenie smaków! I pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taki smaki:d
OdpowiedzUsuńOjej ! Aaaale pyszny :)
OdpowiedzUsuńPycha,oj zjadłabym,ale mi narobiłaś smaka,obłędnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńach, już czuję ten smak... Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń