Kremowy makaron z tuńczykiem w gęstym sosie śmietanowo-koperkowym to kolejny pomysł na szybki, smaczny i sycący obiad.
Możemy tutaj użyć swój ulubiony makaron, świetnie sprawdzą się świderki czy spaghetti.
Danie przygotowałam z dodatkiem soli himalajskiej różowej, którą otrzymałam od
Sól znajduje się w wygodnym do użycia młynku.
Są to drobne kryształki o wielkości 1-2 mm.
Producent zapewnia, że dzięki temu, iż przez wiele lat poddawana jest ogromnemu ciśnieniu głęboko pod powierzchnią ziemi, wolna jest od wszelkich zanieczyszczeń i zawiera 80 pierwiastków niezbędnych do życia każdego człowieka.
W przeciwieństwie do soli, którą stosujemy na co dzień składniki
znajdujące się w soli himalajskiej mają formę, która w całości
przyswajana jest przez nasz organizm i z łatwością poddawane są
procesowi metabolizmu.
Według mnie sól himalajska jest delikatniejsza od zwykłej soli i bardzo przyjemnie podkreśla smak potrawy.
Składniki:
na 2-3 porcje
300 g ulubionego makaronu
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
250 g śmietany 18%
1/2 pęczka świeżego koperku
1 cebula
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy
Makaron gotuję ale dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Tuńczyka odsączam z oleju i rozdrabniam, cebulkę drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam oliwę i szklę na niej cebulę, następnie dodaję tuńczyka i chwilę podsmażam na niewielkim ogniu.
Kolejno dodaję śmietanę, posiekany koperek, sól himalajską oraz pieprz.
Całość dokładnie mieszam i podgrzewam.
Ugotowany i odcedzony makaron dodaję do sosu, łączę całość ze sobą i od razu podaję na głębokich talerzach, posypuję posiekanym koperkiem.
zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńale pyszności :)))!
OdpowiedzUsuńI znów trafiłaś w mój czuły punkt (makaron) :D <3
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite, a tak swoją drogą nie jadłyśmy jeszcze makaronu z tuńczykiem :) Czas to zmienić. :) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń