Zapraszam Was dzisiaj na zupę szparagową, lekką i delikatną, idealną na upalne dni.
Zupa ugotowana jest na dużej ilości warzyw, z dodatkiem lubczyku, który teraz w sezonie dodaję do wielu potraw. Podczas gotowania się zupy przygotowuję zacierki i dodaję je pod koniec, dzięki temu jest bardziej treściwa.
Składniki:
ok. 1,5 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 biała część pora
pęczek białych szparagów
5 liści lubczyku
3 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
pieprz, sól
na zacierki:
1 jajo
3 łyżki mąki
2-3 łyżeczki wody
Marchew i pietruszkę obieram, myję i kroję w słupki.
Pora dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą i siekam w talarki.
Warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie i pod przykryciem doprowadzam do zagotowania.
W trakcie gotowania się zupy, dodaję sól oraz pieprz do smaku.
Obieram także szparagi, najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw, odłamuję zdrewniałe końcówki i kroję je na 3-4 cm kawałki.
Kiedy wszystkie warzywa w zupie będą już miękkie dodaję szparagi oraz posiekane drobno liście lubczyku.
Na najmniejszym ogniu gotuję zupę i od razu przygotowuję zacierki.
Do miseczki wbijam jajo, dodaję mąkę i roztrzepuję to widelcem.
Wody dodaję tylko tyle, aby ciasto na zacierki miało dość luźną konsystencję.
Porcje ciasta nabieram na łyżkę i małymi porcjami wrzucam je do zupy, od razu mieszam, aby kluseczki się nie posklejały.
Po 2-3 minutach kluseczki są już gotowe, można od razu podawać zupę.
Bardzo ciekawa propozycja i nie krem:)
OdpowiedzUsuńpiękna, kolorowa i bardzo smakowita zupka :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje ! Kocham szparagi <3
OdpowiedzUsuń