Świeży lubczyk jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, między innymi do zup i sosów.
Jeżeli macie jego nadmiar na działce możecie przygotować zupę krem z lubczyku z serkiem mascarpone.
Zupka jest delikatna, rozgrzewająca i aromatyczna, dzięki dodatkowi serka przyjemnie aksamitna.
Podaję ją z domowymi grzankami razowymi.
Składniki:
na 2-3 porcje
ok. 500 ml wody
1 szklanka posiekanego lubczyku
1 biała część pora
1 czerwona cebula
1 marchewka
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz, sól do smaku
granulowany czosnek
2-3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka masła
dodatkowo razowe grzanki
W rondlu na rozgrzanym maśle szklę pora oraz cebulę pokrojone w talarki.
Dolewam wodę, dokładam marchewkę pokrojoną w kostkę, posiekany lubczyk oraz natkę pietruszki.
Całość doprowadzam do zagotowania, doprawiam przyprawami do smaku,następnie miksuję blenderem na gładki aksamitny krem.
Na koniec dodaję serek mascarpone, rozprowadzam go dokładnie w zupie, jeszcze chwilę gotuję.
Gorący krem podaję z grzankami oraz natką pietruszki.
0 comments:
Prześlij komentarz