Szybka sałatka, z kilku prostych składników, ale za to jakże smaczna.
Świetnie odnajduje się jako dodatek do mięs z grilla, warto przyrządzić ją wcześniej i wstawić do lodówki, aby smaki porządnie się przegryzły.
Odnajdzie się także jako samodzielna przekąska czy sałatka piknikowa.
Jeżeli został Wam nadmiar ziemniaków z obiadu możecie przerobić je później na taką sałatkę.
Składniki:
na 2-4 porcje
5 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3-4 ogórki kiszone średniej wielkości
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki i pokroić w dość drobną kostkę.
Ogórki odsączyć z nadmiaru soku, również pokroić w kostkę.
Szczypiorek i koperek drobno posiekać, przełożyć do miski wraz z ziemniakami i ogórkami.
Dodać majonez, jogurt naturalny oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać, schłodzić przed podaniem.
Jeszcze nigdy takiej sałatki nie robiłam. Wygląda smakowicie więc wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/